България е една от държавите с най-голям дял от територията,

...
България е една от държавите с най-голям дял от територията,
Коментари Харесай

МОСВ: Министрите на ЕС постигнаха съгласие по Регламента за възстановяването на природата

„ България е една от страните с максимален дял от територията, обхваната в мрежата Натура 2000, което е и привилегия, и предизвикателство ", уточни министър Юлиян Попов.

Министър Юлиян Попов взе присъединяване в съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по околна среда в Люксембург под председателството на Швеция. Министрите на Европейския съюз по околна среда реализираха единодушие по Регламента по отношение на възобновяване на природата.

България гласоподава „ за " постигането на общ метод, като посочи, че с предлагането на Председателството се реализира най-благоприятен баланс сред запазването на амбициозните цели за възобновяване на природата и обезпечаване на еластичност за страните членки при използването на регламента.

„ България има доста богато и съхранено биологично многообразие и е една от страните с максимален дял от територията, обхваната в мрежата Натура 2000, което е и привилегия, и предизвикателство. За нас е извънредно значимо регламентът да планува задоволително еластичност и референции за вземане предвид с националните и районните особености на обособените страни ", уточни министър Попов.

Против постигането на общ метод гласоподаваха Финландия, Швеция, Полша, Нидерландия и Италия, а Белгия и Австрия се въздържаха.

Министрите обмениха отзиви по предлагането за Регламент за установяване на по-строги стандарти за излъчванията на СО2 от нови тежкотоварни транспортни средства. България съобщи поддръжка за самодейностите за понижаване в международен мащаб на излъчванията на СО2, изключително от автомобилния превоз, който е главният бранш, генериращ високи равнища на излъчвания на СО2.

Министър Попов уточни, че без значение от терзанията, които има страната ни по проекторегламента, напъните ще бъдат ориентирани към реализиране на оптималния баланс сред климатичните цели и запазването на конкурентоспособността, като акцент ще бъде подложен и върху транспортната инфраструктура и построяването на „ зелени " коридори в Европа.

В началото на съвещанието министър Попов беше поздравен за встъпването си в служба от изпълнителния заместник-председател на Европейска комисия Франс Тимерманс и комисаря по околна среда, океани и риболовство Виргиниюс Синкявичюс, както и от своите сътрудници федералния министър на климата и околната среда на Австрия Леоноре Гевеслер, министъра на околната среда на Румъния Мирча Фичет, министъра на климата на Естония Кристен Михал.

Заседанието продължава с осъществяване на спор по новата Директива за качеството на въздуха.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР