България е единствената в ЕС, която е получила само първо

...
България е единствената в ЕС, която е получила само първо
Коментари Харесай

Срокът за промени в Плана за възстановяване е 20 октомври, каза Людмила Петкова

България е единствената в Европейски Съюз, която е получила единствено първо заплащане

Промените по Плана на възобновяване и резистентност би трябвало да бъдат изпратени най-късно до 15 – 20 октомври, с цел да успее Европейската комисия (ЕК) да ги одобри и България да не загуби средства.

Това изясни на брифинг за медиите след съвещанието на Министерския съвет служебният министър на финансите Людмила Петкова.

" Европейска комисия се нуждае от време, от вътрешно координиране, както и Съветът, като това лишава към два месеца ", добави тя и изясни, че предложенията за промени са свързани с някои вложения, които не могат да бъдат изпълнени в периода на проекта - до август 2026 г. 

Бяха импортирани две решения в Народно събрание. Първото решение е обвързвано с Пътната карта за климатична индиферентност и е във връзка с второто заплащане по националния проект за възобновяване и резистентност, сподели Петкова и напомни, че България е единствената страна от Европейски Съюз, която е получила единствено първо заплащане по проекта.

Петкова акцентира, че второто заплащане, входирано през 2023 година, не е изплатено, защото е обвързвано с избрани промени. Пътната карта е част от тях. При неприемането на пътната карта финансовата промяна ще бъде 266 млн. евро, което съставлява повече от 30 на 100 от декларираното второ заплащане в размер на 653 млн. евро, уточни Петкова.

По отношение на второто решение тя изясни, че с него се дава мандат на служебното държавно управление да продължи договарянията с Европейска комисия. " България няма глава Repower и средствата по нея са 479 млн. евро. Това беше концепцията на Народно събрание да даде мандат на служебното държавно управление да продължи договарянията, както и приемането на глава Repower да бъде реалност до края на 2024 година ", сподели още Петкова.  
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР