България е единствената страна в ЕС, в която правителството няма

...
България е единствената страна в ЕС, в която правителството няма
Коментари Харесай

ДПС: Само нашето правителство в ЕС няма план за мерки срещу кризите. Петков незабавно да дойде в НС!

България е единствената страна в Европейски Съюз, в която държавното управление няма и не ползва класифициран проект с ограничения против тези рецесии. Това съпоставяне предизвика усещането, че обществото ни е осъдено, съобщи доцент доктор Джевдет Чакъров в декларацията от името на ПГ на Движение за права и свободи.

Тя беше във връзка обстоятелството, че в дневния ред на Народното събрание не беше включено настояването на Движението за чуване на премиера Кирил Петков за ограниченията на кабинета против рецесията.

Ето цялостния текст на декларацията:

Д Е К Л А Р А Ц И Я

от ПГ на Движение за права и свободи

поради невключването в дневния ред на Народното събрание на настояването на Движение за права и свободи за чуване на Кирил Петков за ограниченията на държавното управление против рецесията

Ние, депутатите от парламентарната група на Движение за права и свободи, вършим актуалната декларация поради това, че към този момент един месец в дневния ред не се включва настояването на Движение за права и свободи за чуване на Кирил Петков по отношение на ръководството на повсеместната рецесия, породена от войната в Украйна и от ценовата рецесия в енергетиката от края на предходната година.

1. България е единствената страна в Европейски Съюз, в която държавното управление няма и не ползва класифициран проект с ограничения против тези рецесии.

Това съпоставяне предизвика усещането, че обществото ни е осъдено. Дневният ред и на държавното управление, и на Народното събрание още през цялото време на сегашното ръководство няма нищо общо с дневния ред на хората. И това се вижда от всички, макар опитите на ръководещите да ни убедят, че не виждаме вярно.

2. В тази невиждана повсеместна рецесия обществено слабите наши съграждани и пенсионерите са оставени да се оправят сами или по-точно да мизерстват в изискванията на високите цени на електрическата енергия, на храните, на медикаментите, отоплението.

Според разбори на икономисти от Българска академия на науките цените са три пъти по-високи спрямо преди година: два пъти е поскъпнало хлебното зърно, три пъти - слънчогледовото семе, три пъти - горивата и силата. Прогнозите на икономистите от Българска академия на науките са, че до октомври цените у нас могат да се покачат още с 50 до 200%!

И до момента в който у нас в тази обстановка страната не прави нищо за най-уязвимите обществени групи, в прилежаща Гърция се изплащат помощи за високите цени на горивата на фамилиите с ниски приходи, а на пенсионерите се дават по 200 евро на месец отплата поради скъпите храни. Увеличават се фамилните добавки за децата и не престават помощите за високите цени на тока. В Румъния държавното управление вкара таван на цените на тока и газа за период от една година както за битовите консуматори, по този начин и за бизнеса. Това са образци отсъседни на нас страни. Но във всички останали страни от Европейски Съюз, а и освен, също се ползват сходни ограничения. Управляващите от дълго време би трябвало да са се срещнали с тях и да почерпят опит. Както станахме очевидци, че го вършат в други случаи, в които в следствие се оказва, че са свързани с лични стопански ползи.

3. У нас няма никакви ограничения и за обезпечаване на продоволствието на страната, което е въпрос на национална сигурност.

Земеделските производители изнемогват при актуалните условия на нарасналите цени на горивата, на тока, на препаратите за растителна отбрана, на нарасналите с 300 до 500 % цени на торовете! Все повече животновъди закриват фермите си и предават животните си в кланици, заради неспособност да поемат финансовите разноски. Производството на плодове и зеленчуци е на път да изчезне - площите с домати към този момент са намалели 6 пъти, а площите с краставици и с пипер - 5 пъти.

В овощарството заради финансови усложнения някои от производителите са почнали да изкореняват градините си с желание да отдават земята чартърен.

При това безхаберие на държавното управление има риск от проблеми с обезпечаване на продоволствени артикули от първа нужда у нас, както и от фрапантно покачване на цените на храните.

В същото време в страни като Франция и Испания са въведени защитни изкупни цени на млякото. Във Франция и Гърция има минимални изкупни цени на месото и така нататък С какво българските селскостопански производители, които в едни извънредно сложни времена съумяха да опазят националните ни международно приети обичаи в този бранш, заслужиха това неглижиране на проблемите им от страната и сега са принудени да се отхвърлят от това, в което години наред са влагали толкоз труд и старания? Един народен занаят е заплашен да изчезне.

Според специалисти в селскостопанския отрасъл главната потребителска кошница в България към този момент е от импорт, тъй като секторът е в рецесия, която няма аналог в последните 30 години. А заради рецесията от войната в Украйна и от ценовата енергийна рецесия, цените на храните на интернационалните пазари непрестанно се усилват. Което, естествено се отразява и в България и има риск даже съществени храни да станат " бутикови " за доста хора, поради непостижимите цени.

Считаме, че е неотложно и министърът на земеделието господин Иван Иванов да бъде изслушан в Народното събрание за да показа какви ограничения могат да бъдат приложени в селскостопанския бранш за опазване на производствата и обезпечаване на продоволствието на страната.

4. Няма никакви ограничения и за туризма, който има сериозен принос към Брутният вътрешен продукт.

След един месец ще започва летният туристически сезон, само че дали у нас ще има подобен? Защото с изключение на неналичието на съветски и украински туристи, поради близостта на Черно море до военните дейности се чака отлив и на други туристи за лятото.

5. Нагласите на хората към сегашното ръководство към този момент са извънредно отрицателни.

Резултати от скорошно социологическо изследване на организация " Алфа рисърч " демонстрираха, че съгласно 61% от хората политика на държавното управление за подкрепяне на бизнеса липсва. Според близо 78% политиката за преодоляване на ценовата рецесия в енергетиката е несполучлива. Близо 89% от хората смятат, че политиката по приходите и за справяне с инфлацията е несполучлива.

Друго проучване на същата социологическа организация от преди ден регистрира, че близо 60% от българите са с отрицателно отношение към ръководещата коалиция. И това, че то беше излъчено по Българска национална телевизия очевидно предизвика ръководещите да работят посредством спешен ПР и тук от парламентарната естрада чухме декларация, съгласно която аргументите за неудачите на ръководството са породени от проведени от опозицията саботажи на управническата политика. А такава на процедура изцяло липсва.

Политика не се прави с заявления. И настройките на хората няма по какъв начин да се трансформират като се споделя на черното бяло.

Затова ние от Движение за права и свободи настояваме да бъде включено нашето искане за чуване на Кирил Петков допустимо най-скоро, тъй като проблемите повече не търпят отсрочване.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР