България е единствената страна в ЕС, в която няма детска

...
България е единствената страна в ЕС, в която няма детска
Коментари Харесай

Д-р Бояна Петкова: Пари за детска болница има, но няма достатъчно специалисти

България е единствената страна в Европейски Съюз, в която няма детска болница. Д-р Бояна Петкова от НГИ “За същинска детска болница ” и Мария Брестничка от Национална мрежа за децата водят тази борба от доста години.

В ефира на Дарик радио двете дами разясниха какво се случва с плана.

" Какво се случва с детската болница... Случва се това, че на нас от Националната гражданска самодейност доста ни се желае да се преборим за това, борим се от доста време. Имаме ангажимент за това, че ще има проект. Вчера беше показан проект за самия терен, за подготвителните действия, проектирането и по този начин нататък. Добрата вест е, че в действителност това е доста огромна крачка, тъй като това, което ние виждаме повече от 4 години, е, че всякога, когато пристигна нов министър и имаме промяна на държавното управление, започваме изначало. Това значи, че Националната детска болница от 40 години си остава една фантазия. Болницата не е постройка, болничното заведение е идея ", съобщи Мария Брестничка.

" Дефицитът на фрагменти е огромният проблем. Цялото детско опазване на здравето има потребност от това да бъде преструктурирано. Времето за изграждане на болница би трябвало да се употребява за правене на проект. Липсата на фрагменти, в това число и на медицински сестри е проблем. Голяма част от медицинските сестри са към този момент в пенсионна възраст. Това е обособен проблем от неналичието на лекари. Времето за изграждане би трябвало да се употребява доста мъдро, тъй като най-после ще имаме една нова, лъскава болница и няма да можем да я употребяваме всъщност. Трябва и преосмисляне на метода, по който се работи в педиатрия. Националната детска болница би трябвало да обгрижва децата от цялата страна, които имат потребност от доста високоспециализирана здравна помощ. Няма потребност да я пълним с деца с банални болести. Трябва да имаме доста положително базисно равнище на грижа по всички лечебни заведения, а детската болница да надгражда над това ", безапелационна е Бояна Петкова.

" Има оценка, че за идващите няколко години ще бъдат изхарчени 101 милиарда лв. за опазване на здравето. Пари има, само че значимо е да бъдат вярно вложени. Това, което мен ме окуражава, е че видяхме, че публичният напън работи, тъй като в случай че нямахме публичен напън, ние през днешния ден щяхме да имаме един неспособен, празен градеж и едни добре усвоени пари. Хората са тези, които вършат смяната ", добави Мария.

" Тази болница съгласно нас би трябвало да бъде напълно държавна, тъй като само това може да подсигурява бистрота и надзор и в действителност, с цел да обезпечим въпросната грижа. Няма по какъв начин да финансираме от бюджета болница, която не е напълно държавна ", съобщи Бояна.

" Нашата страна е поела ангажимент, подписала е интернационалните контракти, които споделят, че тя би трябвало да обезпечи най-високото достижимо равнище на здравни грижи на децата. Самите педиатри, които работят и в сегашната детска болница, споделиха доста ясно, че тежките, комплицирани случаи на деца попадат в държавните лечебни заведения, тъй като са скъпи и изискват доста високо равнище на подготвеност ", добави Мария.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР