България е единствената страна в ЕС, която няма медицински хеликоптери.

...
България е единствената страна в ЕС, която няма медицински хеликоптери.
Коментари Харесай

Кога да очакваме първите медицински хеликоптери у нас?

България е единствената страна в Европейски Съюз, която няма медицински хеликоптери. Правителството трансферира на Държавния авиационен оператор - някогашният Авиоотряд 28 – осъществяването на полетите за незабавна помощ по въздух.

В студиото на " Здравей България " ген.-майор Златко Златев разгласи, че всеки жител, който е претърпял акцидент, ще може да подаде сигнал до 112, като координационен център ще взема решение дали е по-целесъобразно да се изпрати кола за спешна помощ, или вертолет.

" Целта е да се излети в границите на към 3 до 5 минути. В оперативната база ще бъдат дежурни водачи с медицински екипи, а вертолетът ще бъде оборудван с нужното здравно съоръжение ", сподели още командирът на Държавния авиационен оператор.

По думите му в случай че до две седмици стартира процедура по наемане на два вертолета, можем да ги чакаме след към 3-4 месеца. Те най-вероятно ще бъдат разположени в УМБАЛ „ Св. Анна “ в София и в окръжната болница в Долна Митрополия.

Златев добави още, че в " Пирогов " на този стадий няма построена хеликоптерна площадка. Той уточни, че с въздушната кола за спешна помощ ще може да се транспортира единствено един потърпевш, само че ще се стига доста по-бързо до лечебното заведение.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР