България е единствената страна, която липсва в европейските списъци на

...
България е единствената страна, която липсва в европейските списъци на
Коментари Харесай

Доц. Григор Сарийски: Хората са масово настроени против влизането в еврозоната, трябва да се чуе гласът им

България е единствената страна, която липсва в европейските описи на страни, в които са били извършени референдум за влизане в Европейски Съюз или в еврозоната. Това съобщи пред БНР доцент Григор Сарийски от Института за стопански проучвания на Българска академия на науките.
По думите му  хората са всеобщо настроени срещу влизането в еврозоната и за това е добре гласът им да бъде чут . Той акцентира, че такова решение предопределя ориста на генерации българи. Сарийски уточни, че за задачата би трябвало да се съберат 400 000 годни подписа за 3 месеца, с цел да може Народното събрание да провежда подобен референдум.
В " клуба на богатите ", както във всеки различен клуб, би трябвало да плащаме, посочи икономистът. Според Сарийски в клуба има разнообразни пространства и  това, което се приготвя за България, е мястото на страните от периферията . Той акцентира, че всеки, който е в еврозоната, би трябвало да избавя. Независимо дали сме съгласни в персонално качество, като член на еврозоната би трябвало да плащаме отчисления.
Сарийски уточни, че има интерес от включването на от ден на ден страни в еврозоната, тъй като там разноските ще стават повече, в сравнение с изгодите. По думите му всяка страна, която влезе вътре, губи преговорни позиции.
Икономистът бе безапелационен, че основните радетели на влизането в еврозоната са представители на банковия бранш и на огромния бизнес.
Влизането в еврозоната значи, че получавате заемодател от последна инстанция. Всяка комерсиална банка ще може когато и да е " да звънне " на ЕЦБ и да желае пари назаем. Това значи, че банките ще работят с доста по-малко пари в мазето, което значи, че те няма да са толкоз солидни, колкото са сега, съобщи Сарийски.
Нашата банкова система сега е най-солидната, с най-хубави индикатори в Европейски Съюз. Нашите банки работят с по-солидни буфери, с по-здрава основа. Инвеститорите в този бранш ще завоюват най-вече, тъй като с по-малко капитал ще могат да печелят повече, добави той.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР