България е единствената страна членка на ЕС, в която има

...
България е единствената страна членка на ЕС, в която има
Коментари Харесай

Спад в положителното виждане на българите за ЕС

България е единствената страна членка на Европейски Съюз, в която има спад, въпреки и лек, на % от хората, които считат, че Съюзът е нещо положително. Почти половината българи правят оценка позитивно Китай и Русия, а над 50% имат негативно отношение към Съединени американски щати.

Такива са резултатите от специфичното изследване на Евробарометър за пролетта на 2022 година

Почти две трети от европейците считат участието в Европейски Съюз за нещо положително, което е най-високият резултат от 2007 година насам. Изключение вършат Гърция и Словакия, където повече респонденти го считат за " нито положително, нито неприятно ".

В съпоставяне с последното изследване на Европарламента от края на 2021 година, резултатите по този индикатор са се нараснали доста в множеството страни членки, до момента в който в България се регистрира лек спад от 2 процентни пункта - на 47%.

Близо половината интервюирани българи - 49 на 100, имат позитивно виждане за Европейски Съюз, което съставлява спад с 2 процентни пункта по отношение на края на 2021 година

Русия се прави оценка позитивно единствено от 10% от интервюираните европейци. Китай е с втория най-нисък резултат от 22%. Европейците имат по-положителна настройка към Англия - 65%, следвана от Съединени американски щати с 58%.

Българските респонденти също имат висока позитивна настройка към Обединеното кралство - 62%.

Същевременно съвсем всеки втори българин прави оценка Русия и Китай позитивно към сегашния миг, до момента в който преобладаващата оценка за Съединени американски щати е негативна - 53% против 40% позитивна.

Също по този начин две трети от интервюираните у нас считат, че поддържането на цените и разноските на живот е по-голям приоритет от отбраната на свободата и демокрацията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР