България е единствената държава в Европейския съюз, която няма изградена

...
България е единствената държава в Европейския съюз, която няма изградена
Коментари Харесай

Петър Петров от Възраждане: Ще има ли работещ медицински хеликоптер в България

България е единствената страна в Европейския съюз, която няма построена система за оказване на незабавна здравна помощ по въздух, посредством хеликоптери (Helicopter Emergency Medical Service- HEMS). Причините за това са разнообразни, и най-много – безхаберието на изпълнителната власт, както и желанието за облагодетелстване от построяването на сходна система, която би погълнала голям държавен запас.

Не е ясно към момента, дали българската страна ще закупи оборудвани медицински хеликоптери, или ще употребява непознати такива чартърен на една сериозна сума, която основава подозрения за комисионни „ под масата “.

Неясно е дали активността по ръководство на тази стратегия ще бъде осъществявана от държавна компания (доколкото незабавната здравна помощ, даже и по въздуха би следвало да се реализира от държавна структура), или ще бъде реализирана от частна компания въз основа на контракт, който да е на стойност, която още веднъж повдига подозрения за възможни корупционни практики. Тази неизясненост се ускорява от това, че в началото бе стартирана процедура по разпродажба на основаната за тази цел държавна компания, а след това през м.август ликвидацията бе прекратена.

“Показателно е, че на няколко пъти, даже доставката на медицинските хеликоптери беше отлагана – първо беше оповестено от Министерството на здравеопазването, че медицинските хеликоптери ще проработят в България при започване на 2023г.; след това бе оповестена нова дата – 01.07.2023 г.; по-късно министрите на опазването на здравето и на превоза обявиха, че предлаганият за подписване контракт за наем на медицински хеликоптери е неблагоприятен за страната и няма да бъде сключван.

Сега началото на месец декември към този момент мина, само че няма никаква изясненост за това – по кое време действително в България ще проработи системата за незабавна здравна помощ по въздуха посредством хеликоптери. Очевидно е, че старта на новата национална система за незабавна здравна помощ по въздуха ще бъде протакан за неопределен срок в бъдещето и от време на време ще бъде употребен като някакво „ бъдещо заричане “, бидейки инструмент за спешен пиар на едно или друго министерство. И всичко това за сметка на българските жители, които не престават и към днешна дата да не са равноправни жители на Европейски Съюз, тъй като единствено и само в държавата-членка България няма работещи въздушни линейки”, разяснява юрист Петър Петров от “Възраждане”.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР