България е единствената държава в ЕС, в която няма законова

...
България е единствената държава в ЕС, в която няма законова
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за правни новини

" България е единствената страна в Европейски Съюз, в която няма законова наредба за неплатежоспособност на физическите лица ", съобщи служебният правосъден министър Крум Зарков в понеделник при представянето на план на закон за частния банкрут (вижте по-долу).

Борислав Сарафов остана единствен претендент за шеф на Националната следствена работа (НСлС),. Два дни по-рано Общото заседание на следователите от Национална следствена служба единомислещо поддържа кандидатурата му за втори мандат. Без отговор остана предлагането на министър Зарков към следователите от страната да повдигнат и различна кандидатура, която той да внесе в съвета.

По същото време Камарата на следователите предложи допълнение в етичния кодекс на магистратите, с които да им се забрани да разгласяват в обществените мрежи свои или непознати актове и елементи от актове, заповеди на административните ръководители и други, в това число влезнали в действие актове и даже получени по Закона за достъп до социална информация,. Подобна цензура по-скоро няма късмет, само че са любопитни претекстовете за предлагането, съгласно което мненията под такива изявления в обществените мрежи можело да съдържат " нездраво мнение ".
//ТОП 3Кабинетът показа закон за персоналния банкрут, изискване за започване на процедурата е добросъвестността на длъжника
В държавния портал за публични съвещания бе оповестен от дълго време чаканият. Условие за осъществяване на процедурата е добросъвестността на длъжника - както в производството по неплатежоспособност, по този начин и преди този момент. Длъжникът е безсъвестен, в случай че през последната година не е работил и не търси интензивно работа; през последните 5 години е нарушавал задължението си за обявление на приходи или имущество; в този интервал се е разпоредил безплатно с имущество на забележителна стойност; бил е съден за корист на доверие, за закононарушение против кредиторите, за финансово или данъчно закононарушение и други Законът приема, че несъстоятелен е дебитор, който в продължение на 6 месеца не може да извърши отговорности на обща стойност над 10 минимални заплати. Неплатежоспособността се допуска, когато длъжникът е спрял заплащанията, в това число и когато е платил напълно или отчасти вземанията на избрани кредитори, както и в случай че имуществото му не е задоволително, с цел да покрие всичките му задължения. Задълженията на добросъвестния несъстоятелен дебитор се погасяват в 3-годишен период, в случай че е платил разноските в производството и най-малко отчасти е удовлетворил кредиторите. Още по тематиката.
Реклама Европейски съд по правата на човека осъди България за изгонването на ромите от Войводиново и им присъди общо 108 000 евро обезщетение
Българските управляващи са нарушили правото на персонален и фамилен живот и възбраната за дискриминация във връзка с ромите, които през януари 2019 година бяха прогонени от пловдивското село Войводиново. Това приема Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) в Страсбург в. Делото е заведено по тъжба на 56 от изгонените роми, Европейски съд по правата на човека им присъжда общо 108 000 евро обезщетение, разпределено по групи, плюс 9000 евро за разходи. Около 100 роми бяха прогонени от селото, в което са техните единствени жилища. През април 2019 година след завеждане на делото Европейски съд по правата на човека разпореди привременни ограничения - да бъде обезпечено уместно настаняване на 16 души, множеството малолетни деца, само че българското държавно управление отхвърля да го извърши. Европейски съд по правата на човека обръща изключително внимание на изказванията на вицепремиера Красимир Каракачанов по този мотив, че " ромите в България станаха извънредно нагли и търпимостта на българското общество се изчерпа ", както и на речта на омразата в изказванията на кметовете на село Войводиново и на община Марица Димитър Тосков и Димитър Иванов. Още по тематиката вижте в, които са водили делото пред Европейски съд по правата на човека.
Нови правила в региона на комерсиалната регистрация и обмена на данни
Пореден, оповестен за публично разискване, цели да транспонира в българското законодателство част от условията на Директива (ЕС) 2019/1151 за потреблението на цифрови принадлежности и процеси в региона на дружественото право. С измененията се допълват разпоредбите за даване на безвъзмездна информация посредством системата за взаимно свързване на регистрите на вписаните условия и оповестени актове по отношение на клон на задграничен търговец в България, както и условия за регистриране и закриване на клон на българско сдружение в друга страна от Европейски Съюз. В Търговския закон се вкарва условие за регистриране на седалището на задграничния търговец по партидата на записания от него в България клон. Предвиден е и период за заявяване на регистриране на седалището по партидите на заварените клонове на непознати компании, защото по настоящия закон това събитие не предстои на регистриране в Търговския указател - 9 месеца от влизане в действие на наредбата, която министърът на правораздаването би трябвало да издаде в тримесечен период от влизане в действие на закона.
//ОЩЕ ОТ СЕДМИЦАТА В КАПИТАЛ & ДНЕВНИК
> > Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи поддръжка за правосъдната промяна, препоръчана от " Демократична България ", в това число и за конституционни промени, при изискване че Демократична България и " Продължаваме промяната " одобряват съдружно ръководство с ГЕРБ. Борисов не за първи път дава обещание правосъдна промяна " каквато си пожелаете ", само че той не може да е поръчител за такава промяна, а в сегашната настройка на Народното събрание няма болшинство, което би се обединило за дълбоки и съществени промени.

> > Изводът се постанова от решението на арбитър Ева Пелова от АССГ по дело за отвод на достъп до социална информация - поради отвод на прокуратурата да даде данните, на които се базира изказванието на основния прокурор Иван Гешев за взрив на престъпността. Съдия Пелова отхвърля жалбата с претекст, че със заявката " се търсят доказателства за направените изказвания, а не социална информация ". Адв. Александър Кашъмов: " От решението излиза, че държавните чиновници могат да приказват каквото си желаят. "
Реклама
> > С популистките апели за драконовски санкции за пияни водачи държавното обвиняване прикрива личната си неплатежоспособност да преследва корупцията в Министерство на вътрешните работи. Няма изчерпателен разбор на криминогенни, демографски и обществени фактори, на които предложенията на Иван Гешев да стъпват. Корупцията - парична, институционална и всякаква друга, е пропила необратимо Министерство на вътрешните работи, а то се е сраснало с прокуратурата до степен, че двете институции са обречени да си пазят гърбовете даже когато става дума за тежки закононарушения.
//ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ МЕДИИ
. Какво съставлява Законът за регистрация на задграничните сътрудници (The Foreign Agents Registration Act или FARA), който влиза в действие в Съединени американски щати през 1939 година, и какви са стадиите и проблемите в неговото използване досега. Опитът на Израел и Унгария при използването на такива закони и българският спор по тематиката. Защо законът FARA не е образец за подражателство > > Български център за нестопанско право

. Становище на Висшия адвокатски съвет до Върховен касационен съд по тълкувателното дело, до което се стигна поради сериозните несъгласия по десетките каузи, заведени против страната, откакто през 2014 година Конституционният съд " анулира " таксата от 20% за произвеждане на ток от вятърна и слънчева сила. По на Общото заседание на Гражданската и Търговската гилдия на Върховен касационен съд е подложен въпросът какво е правното съображение на предявен против страната иск в този случай - непозволено увреждане или безпричинно обогатяване > > Лекс.бг
Свързани публикации Седмичен бюлетин за правни вести 3 октомври 2022, 11:28 Седмичен бюлетин за правни вести 26 септември 2022, 09:26 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мирела Веселинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР