България е единствената държава в ЕС, в която крайните потребители ...

България е единствената държава в ЕС, в която крайните потребители

Министърът на енергетиката за цените на тока: Взехме мерките, които могат да бъдат предприети

България е единствената страна в Европейски съюз, в която крайните консуматори са на регулирания маркет, това сега ги избавя от ценови потрес, което се случва сега в Западна Европа. Това съобщи в " Бизнес.БГ " по Българска национална телевизия министърът на енергетиката Андрей Живков.

При тази обстановка на маркета имаме чести срещи с КЕВР, само че е извънредно мъчно да се прогнозира занапред следващите 2 месеца какво движение ще имат маркетите, сподели Живков.

Той прикани да не се приказва за апокалиптични сюжети, тъй като страната има механизми, с които да реагира.

Според Живков нищо не може да се предскаже, защото главната причина за високите цени на електрическата енергия се дължи на покачването на стойностите на естествения газ. Ако се усилят доставките или по различен метод се успокои газовият маркет, това ще даде позитивно отражение върху маркета на електрическата енергия.

В Министерството на енергетиката взехме ограниченията, които могат да бъдат подхванати-включването на спомагателни ограничения, с цел да покрием търсенето. Уточни, че салдото в България е в интерес на производството, даже изнасяме 1000-2000 мегавата на открито. Предприето е всичко в изискванията на изчезнал парламент, добави Живков.

Източник: fakti.bg