България е един от най-лоялните членове на НАТО, доказан в

...
България е един от най-лоялните членове на НАТО, доказан в
Коментари Харесай

Борисов: България е лоялен и доказан партньор в НАТО

България е един от най-лоялните членове на НАТО, потвърден в интервенциите на Алианса и дал свидни жертви при осъществяването им, съобщи министър-председателят Бойко Борисов. При срещата си със заместник-генералния секретар на НАТО Роуз Готемюлер, която е на посещаване у нас, той акцентира, че евроатлантическият път на страната ни и участието в Европейския съюз са стратегически приоритет на държавното управление.

Борисов уточни, че България отдава предпочитано значение на стабилността и сигурността в страните от Западните Балкани и чака напредъкът на държавите-кандидатки да бъде регистриран. „ Трябва да изпратим ясни послания за продължение на политическия ангажимент и практическото съдействие със страните от района “, сподели той. Министър-председателят обърна внимание на периодическите прояви на шовинизъм и етническо напрежение, които могат да доведат до разтърсвания в района и акцентира, че поемането на ангажимент от страните от НАТО и Европейски Съюз към тях ще донесе повече непоклатимост. „ Искаме да превърнем Балканите в строителна площадка, а не в гробове от всеобщи убийства и етнически спорове “, сподели той.

Министър-председателят осведоми заместник-генералния секретар на НАТО, че България е подготвена с обновени планове за придобиване на нови бронирани машини за Сухопътни войски и нов вид военен аероплан за Военновъздушни сили. За по-късен стадий се създава и план за два многофункционални модулни кораба. „ Въпреки че политическите ни съперници не одобряват нарастването на средствата за въоръжение, мисля, че с тези планове ние ще ние покрием условието на НАТО за отделяните разноски за защита “, сподели Борисов.

НАТО продължава да поддържа България, която е скъп сътрудник и има извънреден принос в общите ни интервенции, изключително към задачите в Косово и Афганистан, уточни заместник-генералният секретар на Алианса. Роуз Готемюлер уточни, че е впечатлена от професионализма на въоръжените сили. Тя даде висока оценка и за ролята на България за задълбочаване на съдействието сред Алианса и Европейски Съюз и приветства сполучливото осъществяване на ротационното председателство на Съвета.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР