България е домакин на обучение на Международната федерация на Червения

...
България е домакин на обучение на Международната федерация на Червения
Коментари Харесай

Алберто Монгуци: Мигрантската криза ще е проблем и в бъдеще

България е хазаин на образование на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец. До 8 април специалисти по бедствията от целия свят ще се образоват по какъв начин да ръководят средствата от паричното подкрепяне при бедствия и рецесии. Специално за срещата у нас дойде координаторът по бедствията на зона Европа Алберто Монгуци.

Оценка на обстановката, среща със засегнатите хора, апел за събиране на средства за филантропична помощ. Това са първите три стъпки, които Червеният кръст подхваща при бедствена обстановка във всяка точка на света. Като тази в Мозамбик. След опустошителния цинклон, над 1000 са случаите на заболелите от холера в потърпевшия град Бейра. Болестта взе и първата си жертва.
Алберто Монгуци, координатор по бедствия на Зона Европа: Например, в този момент в Мозамбик вършим полева болница. Това е доста скъпо. Разбира се, има организации и държавни управления по света, които оказват помощ, само че, с цел да придобиете визия, мога да кажа, че разпъването на болница на полето коства 1 милион евро. Имаме потребност от тези пари, с цел да осигурим здравна помощ на хората, които са наранени от бедствието в Мозамбик.
Последната задача, в която координатора по бедствия Алберто Монгуци взе участие е в Панама.
Алберто Монгуци, координатор по бедствия на Зона Европа: Заради филантропичната обстановката във Венецуела, там се приготвят да влязат при положение, че е допустимо и да обезпечат филантропична помощ.
Според специалиста не може да се планува дали и къде може да има мигрантска рецесия, само че всяка страна би трябвало да е подготвена за това.

Алберто Монгуци, координатор по бедствия на Зона Европа: Със сигурност мигрантската рецесия, бежанската вълна по света е сериозен проблем. Има 65 милиона бежанци и мигранти по целия свят. Това ще е проблем и в бъдеще.
Алберто Монгуци е измежду специалистите, пристигнали в България, с цел да обучат сътрудниците си от 24 национални сдружения по какъв начин да разпределят събраните за потърпевшите средства. Нова процедура е след оказване на първична помощ да се раздават ваучери.
Ясен Сливенски, шеф на дирекция " Мениджмънт на бедствията ", БЧК: На база на опита след 2005 година - цунамито в Индонезия се видя, че с изключение на обичайните способи на подкрепяне с хранителни и нехранителни артикули, подпомагането с ваучери и с разнообразни способи на парични средства, било то с предплатени карти, е доста дейно.
След като им е оказана първичната поддръжка в първия миг на бедствието. След като имат заслон, те могат сами да преценяват защо да употребяват средствата, т.е. по този метод предотвратяваме раздаването на неща, които няма да ни бъдат нужни или пък един образец от моите задачи. В рамките на две седмици 10 пъти да получат паста и четки за зъби.

През май специалисти по бедствията ще се съберат още веднъж в София, с цел да проведат действително полево образование за доброволци
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР