България е договорила два вида компенсации заради забавянето на доставките

...
България е договорила два вида компенсации заради забавянето на доставките
Коментари Харесай

САЩ ще компенсират България с 34,5 млн.долара за забавените F-16

България е договорила два типа обезщетения поради забавянето на доставките на изтребителите F-16. Това сподели военният министър Драгомир Заков по време на чуване пред отрасловата комисия към Народното събрание.

По думите му, обезщетенията са разграничени на два типа: 25 млн. $ ще бъдат отпуснати на България като спомагателна помощ за пазаруване на въоръжение, а 9,5 млн. $ ще бъдат дадени от американците за образование на водачите ни, заяви Българска национална телевизия.

"Имаме спомагателна спогодба със Съединени американски щати, ако се забави доставката на първата партида самолети след първото тримесечие на 2025 година, да отложим и нашата вноска за пазаруването на изтребителите ", изясни военният министър. По думите му, "подобен компромис " от Съединени американски щати не е бил постиган при такива контракти до момента.

Страната ни би трябвало да реши до 1 ноември дали да одобри предлагането на общо стойност 34 млн. $ и по този начин да удостовери и втората поръчка изтребители F-16. Те са напълно свързани с втория контракт за доставка.

"В случай, че не приемем постигнатите условия, може да се каже, че зачертаваме плана F-16 за България ", сподели още Заков.

Той добави, че министерството ще внесе капиталово предложение за втория главен контракт за доставка в Министерския съвет в четвъртък.

Постигната е и спомагателна спогодба България да придобие още самолети от Съединени американски щати при отпадане на МИГ-29 поради приключване на живота на моторите им, в случай че се наложи.

"Ако България отхвърли тези условия, е застрашена цялата доставка на F-16 у нас ", акцентира Заков.

Съединени американски щати може да поемат защитата на въздушното пространство при закъснение на доставката на новите изтребители, осведоми Комисията по защита на Народно събрание министърът на защитата в оставка Драгомир Заков, представен от БНР.

Министърът в оставка беше доста сбит за това дали и по какъв начин Съединени американски щати биха помогнали.

Данни от 2020 година показват, че цената на подписаните за 14 години контракти за поддръжката на МиГ-29 е 275 млн. лв. без Данък добавена стойност.

В същото време - заради изтичащия запас на МиГ-овете и невъзможността за поддръжка в Русия поради войната в Украйна, авиацията може да остане без благоприятни условия да извършва конституционните си отговорности. За защита на въздушното пространство последно помагаха нидерландски изтребители. През годините самолети и други съюзнически страни са правили това.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР