България е държавата в ЕС с най-висок социален риск. Тя

...
България е държавата в ЕС с най-висок социален риск. Тя
Коментари Харесай

България последна в Европейския съюз по нова класация: Имаме най-висок социален риск

България е страната в Европейски Съюз с най-голям обществен риск. Тя се оказва на 59-о място измежду 185 страни по света, класирани в показателя Social Resilience Index, който се изготвя всяка година от Allianz Trade. Пред нас са Румъния и Сърбия, както и Беларус и Казахстан. Социално най-стабилна страна за поредна година е Дания, следвана от Финландия и Швейцария.

Индексът се пресмята по 12 параметъра. Те включват растеж на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, неравноправие в приходите, обществени обществени разноски и отбрана, политическа непоклатимост, доверие в държавното управление. Честите избори да вземем за пример снижават оценката, също по този начин обезценката на локалната валута и високата инфлация.

В отчета се отбелязва, че стабилността се утежнява в световен мащаб и разликите в равнището на обществен риск сред развитите и разрастващите се стопански системи се задълбочават. Основните причина са растежът на цените на храни и горива, както и понижената опция за намиране на добре платена работа.

Като евентуален фактор за увеличение на общественото напрежение и риск в международен мащаб специалистите на Allianz Trade разпознават идните избори в голям брой страни през 2024 година. Друга причина за увеличение на общественото напрежение било развиването на изкуствения разсъдък, което можело да докара до загуба на огромен брой работни места, написа 24 часа .
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР