България е била принудена да премахне наложената такса за транзит

...
България е била принудена да премахне наложената такса за транзит
Коментари Харесай

Заради Орбан България е била принудена да премахне таксата за транзит на руски газ

България е била принудена да отстрани наложената такса за пренос на съветски газ към Унгария и Сърбия, защото унгарският министър председател Виктор Орбан е заплашил, че ще наложи несъгласие на влизането ни в Шенген.

Това призна министър председателят Николай Денков на влизане на съвещанието на европейските водачи.

Ще преговаряме за сухопътните граници, сподели министър председателят в отговор на въпрос за тактиката ни във връзка с Шенген:

" Подготвили сме към този момент оферти. Тази заран го видях, ще го изпратим на Австрия. Разбира се, ще използваме и Европейската комисия като посредник в тези договаряния, тъй че продължаваме. От всички има предпочитание да се продължи този диалог, тъй че ще използваме през днешния ден и на следващия ден да преговаряме ".

Запитан дали България е била принудена да отстъпи от въвеждането на директната такса за съветски газ към Унгария, министър председателят отговори:

" Това, което не желаеме, е да оставаме заложници на решения, които нямат общо с общата логичност на развиване на Европейския съюз, тъй че това, което се опитваме да избегнем, е нужда още веднъж да влизаме в решение на Европейския съвет, което изисква единогласие. Унгария изпрати публично, въпреки и на ниско равнище, известие, че, в случай че не бъде махната таксата, те ще наложат несъгласие на Шенген. Така че взехме решение, че няма потребност да рискуваме в този миг с, по какъв начин да кажа, значими, само че въпреки всичко не са решаващи стъпки във връзка с Шенген ".

На въпрос за помощта за Украйна, която би трябвало да бъде утвърдена в границите на актуализацията на бюджета на Европейски Съюз, Денков акцентира:

" Ако Украйна падне, тези разноски, които обсъждаме сега, ще бъдат в пъти по-малко от това, което ще е належащо, с цел да се приготви Европа за възможна експанзия или по-скоро да предотврати възможна неточност ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР