България е активен участник в две много важни многонационални инициативи

...
България е активен участник в две много важни многонационални инициативи
Коментари Харесай

Ангелкова ще работи за продукт, обединяващ виното, гурмето и туризма

България е деен участник в две доста значими многонационални начинания по линия на Организацията за Черноморско икономическо съдействие (ЧИС) и Дунавската тактика. Като координатор на предпочитаната област 3 “Насърчаване на културата, туризма и връзките сред хората “ на Дунавската тактика и работна група „ Сътрудничество в туризма “ на организацията за ЧИС Министерството на туризма работи за задълбочаване на районното съдействие и усилване видимостта на двата района, което бе един от целите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз през 2018 година Това съобщи министърът на туризма при откриването на втория ден от конференцията за ролята и смисъла на Черноморския район и връзката му с Дунавската тактика. Форумът се организира в курорта Албена с присъединяване на Майкъл Христидис, общоприет секретар на ОЧИС, и доста други публични лица.
Имаме шанса да сме една от дребното страни, в които се пресичат Черноморският и Дунавският район. Над 330 млн. души живеят към Черно море и над 115 млн. в Дунавския район. Ние поставяме поредни старания да насърчаваме разбирателството и партньорството сред тях, в това число и в областта на туризма, акцентира министърът.

Тя напомни, че през вчерашния ден във Варна се състоя среща на министрите с сектор туризъм от страните членки на ЧИС, което бе събитие клас „ А “ от календара на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Участниците показаха готовността си да работят взаимно за основаване на общ черноморски туристически бранд и за развиване на вътрешнокруизния туризъм в Черно море. Те подписаха взаимна декларация от Варна, ориентирана към увеличение на туристическите потоци сред дестинациите и за преобразяване на устойчивия туризъм в един от главните мотори на социално-икономическото развиване в района.
Ще работим дружно и за основаване на общ артикул, който да сплотява вино, гурме, културен, балнео и СПА туризъм, уточни министър Ангелкова. Тя добави, че България към този момент е инициирала и основаването на общ Балкански маршрут, което е първи по рода си подобен план за трансгранично съдействие сред страните в района. Той ще окаже позитивно влияние върху ограниченията за привличане на повече туристи от далечни и перспективни пазари към Югоизточна Европа, предвижда тя.
Министър Ангелкова посочи, че без директното присъединяване на бизнеса всички тези начинания мъчно биха се осъществили. От основаването на министерството като независима администрация разговорът с сектора се води непрекъснато и намерено за всяко значимо решение в бранша. С измененията в Закона за туризма и следвайки целите на държавната управническа стратегия, намалихме административната тежест за бизнеса и жителите с отпадането на 19 типа документа, които до момента трябваше да се показват на книжен притежател. Работим и за повишение качеството на предлаганите туристически артикули, с цел да привличаме по-висок клас туристи. За да насърчим бизнеса, създадохме и Карта на капиталовите планове в туризма на България взаимно с общините, в която включихме над 30 перспективни и значими за туризма обекта, заяви министър Ангелкова.
Тя приведе рекордните статистики в бранша за последните години, които потвърждават, че поетият път е верен. През предходната година България бе посетена от близо 8,9 млн. задгранични туристи, което със 7,6% повече по отношение на 2016 година - рекордна за цялата история на туристическата статистика у нас. Приходите от интернационален туризъм през 2017 година възлизат на близо 6,9 милиарда лева, което още веднъж е връх и съставлява над 9 на 100 увеличени по отношение на 2016-а. Почти 4,5 млн. туристи са от страни, които членуват в организацията за ЧИС, което е растеж с 6,5% по отношение на 2016 година Почти 3,5 млн. туристи от страни от Дунавската тактика са посетили България през 2017 година, което е растеж от 4,7% по отношение на 2016 година За първите 4 месеца на 2018 година над 1 млн. туристи са посетили страната от страни членки на ЧИС и над 580 хиляди от страни по Дунавската тактика. Като още веднъж бележим растеж с 11% по отношение на първите четири месеца на 2017 година Тези сполучливи резултати ни предизвикват за още по-упорита работа за стабилно развиване на туристическата промишленост и за доближаване на хората от тези райони, заключи министър Ангелкова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР