България е 7-ият най-голям производител на велосипеди в рамките на

...
България е 7-ият най-голям производител на велосипеди в рамките на
Коментари Харесай

България е 7-ият най-голям производител на велосипеди в ЕС

България е 7-ият максимален производител на колела в границите на Европейския съюз, демонстрират данни на Евростат към края на 2019 година

Според данните у нас са били създадени 525 хиляди броя колела, което обаче е по-слаб резултат спрямо 2018 година, когато производството е възлизало на 775 хиляди броя. Българското произвеждане съставлява към 5% от общото европейско произвеждане на тази стока, която стана изключително известна по време на пандемията от ковид.

През последната година в Европейски Съюз са били създадени общо 11,4 млн. броя колела, като най-големите производители са Португалия (2,65 млн. броя), Италия (2,1 млн.), Германия (1,5 млн.), Полша (973 хил.), Нидерландия (730 хил.) и Франция (551 хил.). Общият брой на велосипедите, направени на Стария континент се усилва с 5% на годишна база.

Най-добрата година за българското велопроизводство обаче е 2015 година, когато в България са били създадени 950 хиляди броя колела. Това е и годината, в която България е била петият максимален производител на колела в Европа и е произвеждала 7% от общото европейско произвеждане.

Тогава се нареждаме след Италия (4,8 млн. броя), Португалия (1,5 млн.), Полша (1,14 млн.) и Нидерландия (1,1 млн.). През 2015 година в Европейски Съюз са били създадени 13,8 млн. броя колела, като оттогава до момента броят им варира, само че не е достигал тази горна граница.  

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР