България днес отбелязва 145 години от Шипченската епопея - между

...
България днес отбелязва 145 години от Шипченската епопея - между
Коментари Харесай

България чества 145 г. от Шипченската епопея

България през днешния ден отбелязва 145 години от Шипченската епопея - сред 21 и 23 август 1877 година на връх Свети Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо се водят епични боеве сред войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов.

Честванията се организират под патронажа на президента Румен Радев. В тях взе участие вицепрезидентът Илияна Йотова, която се изкачи на връх Шипка. Министърът на защитата Димитър Стоянов, който също уважи паметта на починалите за освобождението и националното обединяване на България, одобри строя на гвардейската част. Присъства и заместник-началникът на защитата генерал-лейтенант Цанко Стойков.

На историческия връх Шипка на тържествена гала от 11.30 ч. бяха поднесени венци и цветя. Хиляди изкачиха стъпалата към Паметника на свободата на връх Шипка, с цел да се включат в кулминационната точка на тържествата.

В формалното си слово вицепрезидентът Илияна Йотова означи, че няма мерна единица за свободата и жертвоготовността. " Шипка е място на спасението и изцелението на един народ, свободата не е подарък ", уточни още Илияна Йотова, представена от БНР.(link is external) Тя означи, че паметта за Шипка е нашето обединяване.

За първи път бе направена възстановка от членовете на национално сдружение " Традиция " на речта на цар Борис Трети при откриването на Паметник на свободата през 1834 година Министърът на защитата откри и фотодокументалната галерия " Випуските на свободата – Шипченски, Орловски, Бузлуджански, Шейновски, Опълченски… ". По стратегия в 13.45 ч ще бъде обещано начало на възстановката на борбата при Орлово гнездо – ден първи, в която присъединяване ще вземат 260 членове на сдружение " Традиция ".

Във връзка с тържествата е затворен за придвижване проходът Шипка до 15 часа, а трафикът се пренасочва през Прохода на републиката.

От 20.00 ч. тази вечер в храм-паметника " Св. Петка " в местността " Петрова равнища " министър Димитър Стоянов ще участва на заупокойната молитва за починалите преображенци за 119 години от Илинденско-Преображенското въстание (1903 г.). По време на тържествената инспекция (заря) той ще одобри почетния строй и ще произнесе слово по случай годишнината.

" Бъди боец "

Армията слага още един акцент в съботния ден - акцията " Бъди боец ". Сутринта на огромния паркинг на връх Шипка гостите на тържествата можеха да видят другите структури на Министерството на защитата и формирования на Българската войска. Събитието има за цел да " извади " българската войска пред обществото, да ориентира младежите към военната специалност и да издигане престижа на въоръжените сили.

Кампанията има упоритостта да сътвори позитивни настройки измежду обществеността в региони, в които няма обичайно военни формирования и структури на Министерството на защитата, поданството да се запознае със обществения статут на военнослужещия, както и с опциите за личностно и професионално развиване във въоръжените сили на България.

Бе изработен неподвижен и динамичен показ на военна техника, снаряжение и съоръжение на Сухопътните войски и специфичните сили, тактики и процедури, демонстрации.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР