България Директорът на първото референтно училище на Google у нас:

...
България Директорът на първото референтно училище на Google у нас:
Коментари Харесай

Директорът на първото референтно училище на Google у нас: Роботите не могат да заместят учителите

България Директорът на първото референтно учебно заведение на Гугъл у нас: Роботите не могат да заместят учителите От шест години езиковата гимназия внедрява цифровизация на образователния развой 8 юли 2020, 12:10  Директорът на първото референтно учебно заведение на Гугъл у нас: Роботите не могат да заместят учителите
зикова гимназия "Иван Вазов " в Пловдив е първото референтно учебно заведение на Гугъл за България и целия район. От шест години езиковата гимназия внедрява цифровизация на образователния развой посредством продуктите на Гугъл и това стои в основата на избора им за референтно учебно заведение. В международен мащаб Гугъл има към 400 референтни учебни заведения. Учениците в Пловдив употребяват устройства Chromebook. За опита им, провокациите, поуките и минусите на новаторското образование приказва шефа на учебното заведение Вихра Ерамян в изявление за kmeta.bg.

Новата действителност в образованието с всички плюсове, открити дефекти и по какъв начин системата да работи като добре смазана машина ще са тематиките на конференцията "Образование от А до #. Иновативното учебно заведение ", което ще събере на една маса шефове на учебни заведения, ректори на университети, представители на европейските и българските институции, както и бизнеса, който предлага софтуерни решения. Форумът е на 17 юли в София Тех Парк като полемиката ще бъде предавана и онлайн през фейсбук страниците на уредниците. "Образование от А до #. Иновативното учебно заведение " е самодейност на Economic.bg, NOVA, Dir.bg и Kmeta.bg.

- Г-жо Ерамян, България мина през няколко месеца на дистационно образование. Какви са вашите наблюдения и заключения?

- Вече трета година ние в ЕГ „ Иван Вазов “, гр. Пловдив, осъществяваме цифровата промяна на просветителния и административния развой. Благодарение на това още при започване на пандемията ние имахме: насъбран и усъвършенстват опит в облачните технологии; работата с платформата GOOGLE - G Suite за Образованието към този момент за нас бе ежедневие; имахме добре развита цифровата подготвеност на учители и ученици; основани виртуални класни стаи по всички образователни предмети за всички паралелки; две паралелки, които работят по модела 1:1, т.е. учениците и учителите работят със лични устройства в учебно заведение и у дома. Тази предварителна работа ни даде опция от първия ден на оповестеното изключително състояние да продължим образованието на учениците безпроблемно.

- Езикова гимназия „ Иван Вазов” е първото референтно учебно заведение на Google в България и на Балканите. Как се оправят учителите и децата? Какви са изгодите и има ли негативи от вашите новаторски способи на образование?

- Изключително сме щастливи от обстоятелството, тъй като това самопризнание ни даде убеденост, че сме на прав път и напъните, които поставяме през последните години, водят до мечтаната промяна в учебно заведение. Google за Образованието търсят положителните практики и правят оценка въздействието от потреблението на технологиите в образователния и/или административните процеси. В света има единствено няколко стотин референтни учебни заведения и като част от тази общественост ЕГ “Иван Вазов” има опция за връзка с други такива учебни заведения за шерване на опит, хрумвания и положителни практики. Разбира се това е резултат от добре планувани и поредни стъпки. Изключително значими за триумфа са учителите. Те би трябвало да бъдат подкрепени от управлението, тъй че да се усещат уверени в потреблението на технологиите и свободни в основаването на образователно наличие.

Всички учители са минали не просто образование за работа с облачни технологии, а през система от образования, завършващи с полагане на изпит за узаконяване за гугъл-обучители пред Google за Образованието. Този изпит е международен стандарт за всеки, който се явява без значение от националността.

Учителите към този момент втора година работят и с учениците във виртуалните класни. Т.е. и за учениците ни това не беше оригиналност.

- Във вашето учебно заведение се употребява така наречения хромбук – устройство, което прилича преносимия компютър, само че е по-леко, на ниска цена, икономично и основано особено за просветителни цели. Това ли е бъдещето в образованието?

- Смятам, че бъдещето в действителност е обвързвано с това – всеки възпитаник да има устройство, от което да може да учи когато и да е и от всяко място. Днешните деца са от тъй наречените цифрово потомство и по този метод ние използваме за образованието им техните знания в тази област, мотивираме ги да учат елементарно и в комбиниране с останалите им задължения. Хромбук се оказа положително решение, тъй като устройството + лиценз за ръководство от администраторската подпора разрешава ръководството му от разстояние и подсигурява отбраната на ученика като лимитира достъпа до избрани уеб сайтове.

- Трябва ли всяко учебно заведение да има различно "в облака "? Какви са вашите препоръки и рекомендации?

- Задължително е належащо, само че аз бих го нарекла не „ различно “, а допълващо. По този метод се основава среда, в която възпитаници и учители могат да работят в действителност в екип, преодолявайки времето и пространството. Облачните технологии дават огромни преимущества по отношение на усъвършенстването на времето за работа, както на учителите, по този начин и на учениците.

- Имате ли поддръжката на родителите и по какъв начин ограничавате влизането на децата в обществените групи?

- Имаме цялостна поддръжка на родителите. Родителите на първата паралелка 1:1 участваха в смяна на средата със собствен труд и средства, а на втората паралелка сами закупиха устройствата за учениците.

- Облачните технологии облекчават ли административната работа в учебно заведение, с цел да обезпечат повече време на учителите за децата?

- Облачните технологии извънредно доста облекчават административния развой. Дигитализирали сме доста от административните процеси – разнообразни типове отчети, заявки, даже и заповеди. До преди две години на един преподавател, който е и класен началник му бяха нужни 7-8 дни с цел да завърши работата си след края на образователната година, в този момент това се случва за 1-2 дни. Пестенето на време и хартия е голямо.

- Каква е тактиката и визията ви за новата образователна година? Предвиждате ли нововъведения?

- Стратегията и визията ни за новата образователна година са свързани с две неща:
Да разтеглим броя на паралелките, в които учениците работят с устройства по модела 1:1 Да продължим работа в облачна среда, като допълваща обичайното образование и даваща по-голяма опция за образуване на необятни умения и използване на компетентностния метод.
- Роботите имат ли място в образователния развой?

- Лично аз считам, че личността на учителя е главен фактор за мотивация на учениците. Един преподавател със своята персона може да окрили всяко дете, да го възпламени да следва фантазиите си, да не се отхвърля пред компликациите. В този смисъл виждам ролята на роботите единствено като помощници на учителите.


Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
1 коментар Водещи  Борисов: Тежките времена предстоят Борисов: Тежките времена предстоят  Австрия издаде предизвестие да не се пътува до България Австрия издаде предизвестие да не се пътува до България  Кантарджиев: Берем плодовете на всеобщите събирания и абитуриентските балове Кантарджиев: Берем плодовете на всеобщите събирания и абитуриентските балове  СЗО: Коронавирусът се предава освен при кашляне СЗО: Коронавирусът се предава освен при кашляне  1 229 000 работещи пенсионери са със служебно преизчислени пенсии  1 Къде е най-голям рискът да се заразим с COVID-19  1 2 лв. такса за тоалетна на плажа на къмпинг Смокиня --> Пaрите ни  229 000 работещи пенсионери са със служебно преизчислени пенсии 229 000 работещи пенсионери са със служебно преизчислени пенсии  Къде е най-голям рискът да се заразим с COVID-19 Къде е най-голям рискът да се заразим с COVID-19  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 --> Не пропускай  <br> Футболисти и почитатели на Локомотив (Пловдив) са с ковид <br>
Футболисти и почитатели на Локомотив (Пловдив) са с ковид
 Борисов: Тежките времена предстоят Борисов: Тежките времена предстоят  СЗО: Коронавирусът се предава освен при кашляне СЗО: Коронавирусът се предава освен при кашляне  Зодии: Кой би трябвало да бъде най-хубавият ти другар Зодии: Кой би трябвало да бъде най-хубавият ти другар Виц на деня Вчера почистих, изпрах, сготвих, направих кекс за десерт! А моят влиза и от вратата ме пита: - Какво става? Да не са те блокирали във… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Последни  Прокуратурата стачкува освобождението на прокурора, хулиганствал в болница в Плевен Прокуратурата стачкува освобождението на прокурора, хулиганствал в болница в Плевен Съдът дефинира мярка за неотклонение " задържане под стража " на Георги Асенов  Ринго Стар Ринго Стар стана на 80 години Звездата чества онлайн поради пандемията от ковид  Българска социалистическа партия внася избор на съмнение към държавното управление идната седмица Българска социалистическа партия внася избор на съмнение към държавното управление идната седмица Според Корнелия Нинова стягането на ограниченията против ковид служи за " прикриване на свадите и закрепване на ръководството "  Може и да спрете да се възхищавате на тези персони Може и да спрете да се възхищавате на тези персони И на най-почитаните хора се случва да кажат нещо извънредно и въобще да не съжаляват за изреченото  Какви са преимуществата на новия ЯМР, който към този момент се употребява у нас? Какви са преимуществата на новия ЯМР, който към този момент се употребява у нас? Оборудване от толкоз висок клас се конфигурира за първи път в България  Защо столичани ще останат без топла вода цели 55 дни Защо столичани ще останат без топла вода цели 55 дни Ремонтите се налагали, тъй като топлопреносната мрежа в централната част на столицата е прекомерно остаряла, обясниха от Топлофикация-София  HelpKarma За рождения си ден - подарете си идея! Все по-популярно става набирането на средства, вместо подарък  Тити Папазов: Имах голямо терзание за Наско Сираков Тити Папазов: Имах голямо терзание за Наско Сираков Баскетболният треньор и акционер на ПФК " Левски " разяснява срещата с ковид, изолацията и страховете  Върнаха на работа учителка, уволнена поради тормоз над деца Върнаха на работа учителка, уволнена поради тормоз над деца Притеснени родители са възмутени от решението  Емил Димитров: Ако не се одобри този закон, ще има огромни наказания за България Емил Димитров: Ако не се одобри този закон, ще има огромни наказания за България Това съобщи министърът на околната среда и водите Емил Димитров във връзка Закона за биоразнообразието  <p>Напрежение&nbsp;на Болата, трансфораха ли плажа в паркинг</p> Напрежение поради санкционирани водачи на Болата, трансфораха ли плажа в паркинг Стигна се и до закани за митинг  <p>&quot;Тези, които останаха, са на края на отчаянието&quot;</p> Недостиг на медицински личен състав в Инфекциозната болница в Пловдив Сестрите са най-дефицитната част от медицинския личен състав  Антъни Иванов с ковид, какво показа плувецът ни Антъни Иванов с ковид, какво показа плувецът ни В момента е настанен в болница, евентуално се е заразил по време на абитуриентския бал на приятелката си във Велико Търново  Затварят група в детска градина във Варна поради случай на COVID-19 Затварят група в детска градина във Варна поради случай на COVID-19 Днес ще бъде осъществена стерилизация в градината, а личният състав ще бъде тестван  Официално: Съединени американски щати напущат СЗО Официално: Съединени американски щати напущат СЗО
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР