България Данните на Мая Манолова хакнати, тя: НАП прехвърля отговорността

...
България Данните на Мая Манолова хакнати, тя: НАП прехвърля отговорността
Коментари Харесай

Данните на Мая Манолова хакнати, тя: НАП прехвърля отговорността

България Данните на Мая Манолова хакнати, тя: Национална агенция за приходите трансферира отговорността „ Проблемът не е с моите непозволено разкрити персонални данни ”, разяснява омбудсманът  Николай Киров 26 юли 2019, 12:18 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Данните на Мая Манолова хакнати, тя: Национална агенция за приходите трансферира отговорността
Данните на Мая Манолова хакнати, тя: Национална агенция за приходите трансферира отговорността
 Гешев за Национална агенция за приходите: Кибертероризъм, Тодоров: Защо бих го правил
Гешев за Национална агенция за приходите: Кибертероризъм, Тодоров: Защо бих го правил
 Народно събрание: Сидеров, Чуколов и Шопов са изключени от Оперативна програма
Народно събрание: Сидеров, Чуколов и Шопов са изключени от Оперативна програма
 Зам.-министър за чумата: Очевидно нещо там ни убягва
Зам.-министър за чумата: Очевидно нещо там ни убягва

" Бракът не е кей, а река "
 Колко сме похарчили за интеграция на ромите
Колко сме похарчили за интеграция на ромите
 Разпад в „ Обединени патриоти ”, изключиха „ Атака ”
Разпад в „ Обединени патриоти ”, изключиха „ Атака ”
 Деца откриха човешки кости на плаж в Китен
Деца откриха човешки кости на плаж в Китен

роверка в ефира на NOVA сподели, че персоналните данни на омбудсмана Мая Манолова са били непозволено разкрити при хакерската офанзива против сървърите на Националната организация по приходите.

„ Проблемът не е с моите непозволено разкрити персонални данни, тъй като данните за обществените фигури и политиците по този начин или другояче са обществени, прочут е и номерът на телефона ми и финансовото и имущественото ми положение, само че по този метод Национална агенция за приходите не оказва помощ на българските жители да се осведомят доколко са „ похитени” техните данни”, разяснява Манолова методът, по който Националната организация по приходите осведоми жителите за това, дали са жертви на хакерската офанзива.

„ Най-големият проблем е неналичието на информация и неналичието на предпочитание и храброст от страна на институциите и страната да осведомят жителите и да ги предупредят за следствията. Има ограничения, които през вчерашния ден е издала Национална агенция за приходите, с които се трансферира отговорността на нотариуси, на банки, само че в последна сметка институциите не поемат никаква отговорност. Проблемът не е толкоз дали ще би трябвало да си платим нови персонални карти, а казусът е дали няма да се появи някой различен Виктор Николаев или Мая Манолова някъде в Европа или отвън Европа, и да извърши по-опасни неща от това да се кандидатира за кмет. Хората в действителност са притеснени”, счита Манолова.

Омбудсманът към този момент се е сблъскала с машинация, обвързвана с удара против Национална агенция за приходите. Гражданка е съобщила, че с нея са се свързали по телефона, представяйки се за представители на банка, искайки да удостовери ПИН кода на дебитната ѝ карта поради хакерската офанзива. А банките нямат право да изискват такава информация от клиентите си.

„ Въпрос на шанс е, че не е пробита някоя друга система от данни. Представете си, в случай че бяха пробили компютрите на АЕЦ „ Козлодуй” да вземем за пример. Намерението, откакто бяха „ похитени” персоналните ни данни, Национална агенция за приходите да бъде санкционирана с 20 млн. лева, които още веднъж да платим ние, в действителност звучи цинично във връзка с българските граждани”, смята Мая Манолова.

Според нея е належащо да се провежда външен одит на системите с бази от данни, които касаят българските жители.

„ Оказва се, че маса институции и висши държавни чиновници не са си свършили работата. В момента още веднъж се пробват да избягат от отговорност с това, че не споделят цялата истина”, сподели Манолова и добави: „ Това е удар против националната сигурност, удар против правата на българските граждани”.

Манолова разгласи, че волята на жителите ще дефинира окончателното ѝ решение дали да се кандидатира за кмет на София. Тя уточни, че има напън към нея, само че не се опасява.

„ Решението ще бъде мое. Опитват се да ме сплашат, да ме предупредят, да ме накарат да не се кандидатирам. Ясно е, че някой доста се тормози от моята кандидатура. Тези, които държат на статуквото, тези, които не желаят обстановката да се трансформира и тези, които се тормозят от овластяването на жителите. Не съм изплашена от тези офанзиви, не са познали индивида, сбъркали са случая”, сподели Манолова.

Тя акцентира, че в случай че реши да се кандидатира за кмет, ще го направи единствено с поддръжката на жителите, а не като партиен претендент: „ В момента наподобявам ли ви на Румен Радев?”

По отношение на Закона за персоналния банкрут Мая Манолова разгласи, че планът му ще бъде разгласен на страницата на омбудсмана. „ Ако желаеме да подтикваме нововъведенията, високите технологии, в случай че желаеме да подтикваме младежите да проявят кураж и да стартират частен бизнес, законът е едно от средствата за това”, съобщи тя.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР