България да започне консолидация на противници сред държавите членки, за

...
България да започне консолидация на противници сред държавите членки, за
Коментари Харесай

Товарни превозвачи обвиниха ЕК, че им ограничава европазара

България да стартира консолидация на съперници измежду страните членки, с цел да се предотврати окончателното приемане на плануваните от Брюксел промени в еврорегулациите в региона на товарните транспорти, желаеха най-големите браншови организации и синдикати в превоза. В позиция до премиера, изразена и в сряда по време на съвещание на парламентарната транспортна комисия, те декларират, че новите правила лимитират съзнателно достъпа им до европейския пазар в интерес на локалните компании, което ще докара до миграция на български транспортни компании в чужбина.

Има действителна заплаха от отлив и на водачи, които така и така не доближават за осъществяване на товарните транспорти, което на собствен ред значи по-малко осигуровки и налози в българския бюджет, считат компаниите в бранша.

Обмислят се даже пътни блокади като последна мярка

Те даже приготвят митинги, които да се състоят по време на отдадената на Западните Балкани Среща на върха на 17 май в София, като част от европредседателството ни. Напълно евентуално е, в случай че до тогава не срещнат поддръжката на държавното управление и отбраната на техните ползи, да се изкара и автомобилна техника и да се стигне до стачка и даже до извеждане на авто парк за демонстрацията.

Пътните блокади, постоянно употребявани от автомобилните превозвачи като средство да се чуят проблемите им, обаче са крайната мярка, в случай че кабинетът и в Брюксел не подхващат дейности.

Позицията на браншовите организации бе подкрепена от транспортния министър Ивайло Московски, който в сряда на съвещанието на парламентарната комисия се разгласи срещу новите еврорегулации, назова ги недомислени и даже сподели, че ще се причисли към стачката на превозвачите. Той декларирал пред депутатите, че даже може да напусне председателското си място на Съвета на министрите на превоза на Европейски Съюз, в случай че Брюксел се опита да наложи силово новия европейски правилник, съгласно информация на в. " 24 часа ".

" Предлаганите нови регулации в Европейски Съюз водят до действителното делене на Европа на " две скорости “ и унищожаването на транспортния бранш в обособени държави-членки за сметка на просперитета му в други, като измежду най-засегнатите е България “, се споделя в публикуваната в четвъртък обединена позиция на Съюза на интернационалните превозвачи, Българската асоциация на сдруженията в автомобилния превоз, Асоциацията на българските предприятия за интернационалните транспорти и пътищата, Националното съдружие на българските превозвачи, Камарата на автомобилните превозвачи в България и Съюза на българските транспортни служащи, които съставляват дребният, междинен и огромен бизнес и интернационалните водачи в страната.

Шофьорите без право на избор за почивката си

Те са срещу желанието на Брюксел да вкара наложително връщане вкъщи на командированите в чужбина водачи на всеки 3 или 4 седмици, против приравняването на командировките им с тези на останалите стопански браншове и заплащането на осигуровките им в страните на чиято територия работят.

Според интернационалните превозвачи въвежданото условие за завръщане на водачите до дома на всеки 3 или 4 седмици лимитира достъпа до европейския пазар на българските транспортни оператори, регистрирани в страна от периферията и на огромно разстояние от главните транспортни дестинации. Това нарушава правото на българския служащ да се придвижва свободно в границите на Европейски Съюз, считат те.

" Загуби ще търпят най-много дребните и междинни предприятия, които разполагат с по-ограничен автопарк и личен състав. Водачите ще са принудени да се връщат до отдалечените родни места, постоянно без камиони и товари, заради по-слабия противоположен трафик. Дребният, най-често фамилен бизнес, ще е заставен да поема разноските по пътуването, до момента в който в това време камионите натрупат загуби,без да правят транспортна активност, и генерират разноски за защита и престой ", показва се в позицията.

Отлив на превозвачески компании в чужбина

Браншовиците считат, че в случай че новите регулации бъдат дефинитивно признати, ще доведат до преместването на редица български компании, опериращи на европейски пазар, в съответната страна. Това значи миграция и на водачите и фамилиите им, само че доста от по-възрастните водачи действително могат да останат без работа, защото не са склонни да трансформират изцяло своя и на фамилиите си метод на живот.

Организациите дефинират като дискриминация опита за приравнява на командироването на мобилните служащи към работещите в другите стопански браншове, защото не регистрира спецификата на труда на транспортните служащи спрямо останалите работещи в Европейски Съюз. Така водачите в една компания ще са назначени на идентични трудови контракти, а ще получават разнообразни хонорари съгласно страната, до която пътуват. Водачите, пътуващи до Франция, Германия и Испания ще печелят в пъти повече от тези, пътуващи до прилежащи страни като Румъния и Хърватия, изясняват транспортните компании.

Те смятат за мъчно изпълнима въвежданата възбрана водачите да употребяват 45-часова отмора на борда на транспортните средства. Това условие не регистрира неналичието на предпазени и охраняеми паркинги и заплахата от нападения против стоката в камионите, в случай че почиват на необезопасено място..

Ограниченията при осъществяването на каботажни транспорти (в рамките на една държава) единствено до 5 дни опонират на световната цел на Европейски Съюз за либерализиране на европейския транспортен пазар. Предвиждат се ограничавания, по-големи от в този момент съществуващите, което е неприемливо нарушаване на правилата за обединен европейски пазар и свободна търговия на артикули и услуги, считат още интернационалните превозвачи.

Засегнат е бранш, изготвящ 15% от Брутният вътрешен продукт

Според тях е застрашено съществуването на бранш, който обезпечава 15% от Брутният вътрешен продукт на България и над 120 хиляди работни места. В момента у нас 12 458 търговски сдружения правят интернационален авто транспорт на артикули и са регистрирани над 66 330 транспортни средства с лиценз за реализиране на активност в границите на Европейската общественост, съгласно статистиката на превозвачите.

Затова те упорстват от българското държавно управление неотложно да стартира консолидиране на допустимо най-широка измежду европейските страни позиция против измененията в еврорегламента.

Подкрепа от Ивайло Московски

" Категорично сме декларирали, че това нарушава човешки права. Не е допустимо, несъмнено, човек е свободен даже когато работи, само че още повече пък когато е отвън работа и е в отмора, няма мощ на света, която да го задължи къде да отиде да почива ", сподели той по време на съвещанието на парламентарната транспортна комисия. Той предложи нов текст, в който да се запише, че компанията, за която работи водачът, е длъжна да му обезпечи опция да се прибира у дома на 3-4 седмици, само че негово ще е правото да реши дали да се възползва от нея ".

" Кой може да задължи човек, който е в отмора, къде да я прекарва, това е нарушаване на човешките права ", разяснява още Московски.

Ако се нарушат ползите на българските превозвачи, в действителност ще напусна (Съвета на транспортните министри на ЕС) и да си ръководи който желае, заканил се още Московски.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР