България да се откаже от забраната за внос на украинско

...
България да се откаже от забраната за внос на украинско
Коментари Харесай

Властта иска да се откажем от забраната за внос на зърно

България да се откаже от възбраната за импорт на украинско зърно, която би трябвало да изтече на 15 септември, оферират депутати, подкрепящи правитeлството. Това стана известно изненадващо през вчерашния ден, като предлагането беше разпределено небрежно за разглеждане в парламентарната комисия по стопанска система, вместо в земеделската.
Проекторешението е импортирано в Народното събрание от депутати на властта и Движение за права и свободи, с което се предлага Народното събрание да не поддържа удължаването на възбраната за импорт на украинско зърно след 15 септември. Предложението е подписано от Кирил Петков ( " Продължаваме промяната " ), Делян Пеевски (ДПС), Атанас Атанасов ( " Демократична България " ), Хамид Хамид (ДПС), Румен Христов (СДС), Александър Иванов (ГЕРБ).
Проектът не е подсилен от разбор, няма мнение от земеделската комисия и очевидно се разчита да мине през Народното събрание по бързата процедура. По време на съвещанието стана известно, че ръководителят на Народното събрание Росен Желязков е разпределил плана към икономическата комисия.
Това решение би довело до съдбовния завършек на родното земеделие, разяснява ръководителят на НАЗ - Илия Проданов. Всички браншове са подложени на ужасяващ напън и дъмпинг от Украйна. Според съпредседателя на овцевъдната и козевъдна асоциация Симеон Караколев животновъдите, освен са срещу отпадане на възбраната, само че желаят и ограничение на вноса на изсъхнало мляко.
Защо икономическата комисия се занимава с тази тематика, попита депутатът от " Българска социалистическа партия за България " Петър Кънев. По неговите думи това е работа на Министерския съвет. Той изиска предлагането да бъде придружено и с информация от външно министерство, поради обстоятелството, че възбраната работи в още четири страни. Българска социалистическа партия ще гласоподава срещу това предложение, съобщи Кънев. Мнозинството в комисията обаче гласоподава " за ".
В последните дни две от огромните браншови организации в селското стопанство - Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и Българската земеделска камара (БАК), насочиха протестни заявления до премиера и министри от кабинета с искане за незабавна поддръжка на българското произвеждане. Земеделците настояха да се продължи възбраната за импорт на слънчоглед от Украйна и да се вкара несъгласие върху вноса на нерафинирано олио, изсъхнало мляко, плодове и зеленчуци, мед и пчелни артикули от черноморската страна.  Второто искане е до 30 септември страната да изплати цялостния размер от 213 млн. лв. обезщетения на нарасналите разноски за произвеждане, последвали от войната в Украйна.
Браншови организации се оплакаха и от " неналичието на отношение и връзка и тоталното неглижиране на бранш " Селско стопанство " от страна на управлението на аграрното министерство ". Според тях консултативните препоръки, които привиква земеделският министър Кирил Вътев, са официални и от тях няма никакъв резултат. Така за по-рано през вчерашния ден бе планувана среща в Министерството на земеделието на Кирил Вътев с браншови организации. Среща обаче действително не е имало, тъй като земеделските организации са я бойкотирали и на нея са пристигнали единствено пчелари.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР