България да бъде домакин на среща по процеса Акаба през

...
България да бъде домакин на среща по процеса Акаба през
Коментари Харесай

Борисов договори с краля на Йордания домакинство на процеса Акаба през 2020-а

България да бъде хазаин на среща по процеса " Акаба " през 2020 година е било контрактувано по време на диалога на министър-председателя Бойко Борисов с краля на Хашемитско кралство Йордания Абдулла II бин ал-Хусейн, оповестяват от пресцентъра на държавното управление.

Процесът " Акаба " е иницииран през 2015 година от краля на Йордания за подсилване на интернационалното и районното съдействие против заплахите от тероризъм, радикализация и принудителен екстремизъм посредством изчерпателен метод. До момента такива конгреси са извършени в Йордания, Албания и Нидерландия.

" Високо оценяваме ролята на Йордания като " остров на непоклатимост " в районен проект и нейната уравновесена интернационална политика ", декларирал още Борисов по време на срещата.

Българският министър председател изтъкнал достойните за най-високо самопризнание отговорност и мъдрост, демонстрирани от йорданските управляващи при оправянето със сериозните последствия от рецесиите в района.

" Високо ценим Вашите поредни старания за реализиране на дълготраен мир и непоклатимост в Близкия Изток, а Вашата специфична роля на страж на Светите места се употребява с голямо почитание в света ", изтъкнал министър председателят.

Двамата държавни ръководители дали висока оценка на съдействието в региона на сигурността, противодействието на тероризма, екстремизма, радикализацията и незаконната миграция. Изразено било също желанието за разширение на ползотворните връзки сред България и Йордания в региона на защитата .

По време на срещата било очебийно, че през миналата година бяха маркирани 50 години от установяването на дипломатически връзки сред двете страни, което е добър мотив да се даде нов подтик на съдействието сред България и Йордания в сферите от общ интерес.

Акцент бил подложен и върху нуждата от активизиране на търговско-икономическото и капиталовото съдействие, както и за установяването на по-близки контакти сред бизнес общностите на двете страни.

Министър-председателят на България и кралят на Йордания са дали извънредно висока оценка на общите дейности в областта на туризма и опазването на културното завещание. Техният капацитет щял да бъде необятно разпрострат с подписването на меморандум за съгласие сред държавното управление на България и държавното управление на Йордания, съгласили се Борисов и Абдулла II.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР