България Борисов в Перник: Правим нова водопроводна система Премиерът следи

...
България Борисов в Перник: Правим нова водопроводна система Премиерът следи
Коментари Харесай

Борисов в Перник: Правим нова водопроводна система

България Борисов в Перник: Правим нова водопроводна система Премиерът следи обследването за загуби на вода в общината 26 декември 2019, 11:07  Борисов в Перник: Правим нова водопроводна система
Борисов в Перник: Правим нова водопроводна система
 Мерки поради огромното прибиране през днешния ден
Мерки поради огромното прибиране през днешния ден
 Дъжд, сняг, мраз - вижте къде
Дъжд, сняг, мраз - вижте къде
 „ Българската Коледа ” поддържа децата в неволя
„ Българската Коледа ” поддържа децата в неволя
 Коледари обикалят домовете за здраве и благополучие
Коледари обикалят домовете за здраве и благополучие
 Търсят голям теч в Перник, кметът: Не е кражба
Търсят голям теч в Перник, кметът: Не е кражба
 Къде ще има сняг на Коледа, времето през днешния ден
Къде ще има сняг на Коледа, времето през днешния ден
 Патриарх Неофит: Нека се погрижим измежду нас да няма страдащи и нуждаещи се
Патриарх Неофит: Нека се погрижим измежду нас да няма страдащи и нуждаещи се

лавният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов е поел огромното следствие за аргументите за водната рецесия.

Това заяви NOVA.

По предписание на премиера Бойко Борисов и на вътрешния министър Младен Маринов, Иванов е дошъл в Перник в ранния следобяд. Цялата полиция в града също е мобилизирана.

Главният прокурор Иван Гешев също е мобилизирал магистратите. В идващите дни предстоят разпити и инспекции.

По-рано през днешния ден

"Да се извика архитект за пречиствателната станция, с цел да не се губят тези води, пуснете по "Национална сигурност поръчка ". Да стане незабавно ".

Това сподели министър председателят Бойко Борисов по време на ревизия на обследването за загуби на вода в Община Перник, представен от поста му Фейсбук.

"От околните градове командировъчни екипи на ВиК да влязат по ремонтите, бързо да кажат какви материали са нужни, с цел да не разкарваме единствено хората, а да докараме и материали - тръби, фуги ", добави той.

По думите му сега в Община Перник на процедура в придвижване се построява нова водопроводна и канализационна система.

"Искам "Икономическа полиция " и всичко по трасето да бъде събрано, разпитано. Такава безогледна безнаказаност - тук няма почтени десетилетия наред ", добави Борисов.



Придружаващият го заместник-министър на районното развиване Николай Нанков заяви, че сега се обезпечават както водоноски, по този начин и минерална вода.

Премиерът Бойко Борисов е повикал на място и шефа на Главна дирекция "Пожарна сигурност и отбрана на популацията " основен комисар Николай Николов, с цел да обезпечи поддръжка при нужда от спомагателни помпи.

Според министъра на стопанската система Емил Караниколов, който също взе участие в инспекцията, казусът с водната рецесия в Перник ще бъде сполучливо решен.

"Ние ще създадем всичко допустимо да осигурим питейна вода и мисля, че ще се оправим, само че казусът с инфраструктурата в Перник е драматичен ", показва той.



Премиерът Бойко Борисов посети изненадващо Перник в четвъртък заран. Придружиха го министърът на стопанската система Емил Караниколов и заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков.

На мястото пристигна и регионалният шеф на Перник Емил Костадинов. Според него казусът е главно в остарялата водоснабдителна инфраструктура, която не е подменяна от 1954 година



По думите на Караниколов, с помощта на компанията, която работи на място, към този момент има измервателна инсталация. „ Проблемът с инфраструктурата е драматичен “, счита министърът. Екипи от ВиК-Враца и ВиК-Стара Загора работят по отстраняването на проблемите.

На място стана ясно, че се обследва мрежата по Клон 2, става въпрос за сектор от към 800 метра, в които се губят 80 литра вода в секунда. В него няма потвърдени потребители, по тази причина се търсят хипотетични повреди. Само за месец, поради амортизираното водоснабдяване и режима, са станали със 150 повреди повече от нормалното.

"На процедура вършим нова водопроводна система в придвижване ", съобщи министър председателят.

С два часа през днешния ден се измества режимът за водоснабдяване на Перник, заяви "ВиК " по-късно денем.

Поради замътване на водата на входа на пречиствателната станция за питейни води вследствие на падналите дъждове и ниското равнище на бент. "Студена ", е належащо повече време за филтриране и пречистване на питейната вода, изясняват от "ВиК ". Ще бъде спазено времетраенето за водоснабдяване по избрания график, твърди управлението на водоснабдителното сдружение.

Към момента водният размер на бент. "Студена " е 3 938 000 куб.м, при потенциал 25 519 100 куб.м.

Очаква се през днешния ден да приключат изкопните и строителни действия по построяването на нов тръбопровод към три блока и детската градина в кв. "Проучване ", където бе открито съществуване на ешерихия коли и водата бе спряна. От водоснабдителното сдружение имат намерение през днешния ден да се възвърне естественото водоподаване към засегнатите от казуса консуматори.

Агенция "Фокус " напомня, че на 24 декември министър-председателят Бойко Борисов се срещна в Министерския съвет с представители на спешния щаб на Перник, образуван по отношение на бедственото състояние в общината. На нея участваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на стопанската система Емил Караниколов, кметът на града Станислав Владимиров и регионалният шеф Емил Костадинов. В хода на диалога министър председателят Борисов беше осведомен за подхванатите ограничения по отношение на водната рецесия в региона. Решението беше да стартира обследването на загуби по мрежата по Клон 2, където по моментни проучвания се губят по към 90 l/s.

Малко по-късно министър-председателят инспектира построяването на най-дългия пътен тунел у нас - тунел "Железница " на автомагистрала "Струма ", оповестиха от държавния пресцентър.

"Уникално оборудване, всеки 100 метра се отвоюват в планината, по осем метра дневно тунел се прави ", означи министър председателят. Той добави, че българите години наред ще употребяват построеното. "Огромни градежи и хиляди българи работят на тях ", означи още министър-председателят, като посочи инфраструктурните планове, по които се работи в страната.

Заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, който също взе участие в днешната ревизия, означи, че тунелът "Железница " ще бъде построен по нов австрийски тунелен способ, по който към този момент са издигнати обекти в Европа. Целият сектор е с обща дължина 2,28 км и включва обслужващ тунелен път при южния портал на тунела. Крайният период за приключването му е 2022 година, а инвестицията възлиза на 222,4 млн. лева

Към момента за лявата тръба на тунела е изпълнен пробив и първична обшивка на 113,10 м от общия метраж на тръбата. За дясната тръба е изпълнен пробив и първична обшивка на 101,10 м от общия метраж на тръбата.

Трасето преди тунела в посока София-Кулата е с дължина 720 м и включва също обслужващ тунелен път при северния портал на оборудването и мост с обща дължина 515 м дясно платно и 565 м ляво платно. В сектора след тунел "Железница " все още се разчистват площите в границите на сервитута на пътя. Ще се изградят селскостопански подлез, подпорна и укрепителна стена и отводнителни уреди. Ще бъдат реконструирани и ще се изградят инженерни мрежи, спешна връзка на лявото платно с път I-1 и други, се споделя в известието.

Премиерът Бойко Борисов инспектира и моста на Автомагистрала "Струма " край Дупница, който беше повреден от пожара през лятото. Съоръжението към този момент е напълно ремонтирано, се показва в известието от пресслужбата на държавното управление.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР