България Борисов: Спазили сме всички критерии за влизането в ERM

...
България Борисов: Спазили сме всички критерии за влизането в ERM
Коментари Харесай

Борисов: Спазили сме всички критерии за влизането в ERM II

България Борисов: Спазили сме всички критерии за влизането в ERM II " Държавата и ББР няма да изгубят от изкупуването на пакета акции на ПИБ ", съобщи министър председателят 12 юни 2020, 11:58  Опасни слънчеви очила на пазара, инспекции
Опасни слънчеви очила на пазара, инспекции
 Кравата Пенка може да остане без дом
Кравата Пенка може да остане без дом
 Нападение в Силистренско, кой и за какво преби трима младежи
Нападение в Силистренско, кой и за какво преби трима младежи
 Епидемия по време на пандемия: Жертва на домашно принуждение и безработна
Епидемия по време на пандемия: Жертва на домашно принуждение и безработна
 Нови правила по границите, по кое време ще ни връщат и ще ни лишават ли книжките
Нови правила по границите, по кое време ще ни връщат и ще ни лишават ли книжките
 Проф. Рачев сподели докога ще продължи динамичното време
Проф. Рачев сподели докога ще продължи динамичното време
 Опасна обстановка: Мъж вози дете на скутер на Околовръстното
Опасна обстановка: Мъж вози дете на скутер на Околовръстното
 Мъж пропадна в шахта, капакът бил спукан
Мъж пропадна в шахта, капакът бил спукан

ържавата и ББР няма да изгубят от изкупуването на пакета акции на ПИБ.

Това съобщи министър председателят Бойко Борисов по време на изключително държавно съвещание през днешния ден, където се разисква придобиването на акции на Първа капиталова банка от Българската банка за развиване.

Борисов акцентира, че сме спазили всички критерии за влизането в ERM II, които бяхме договорили с ЕЦБ и Европейска комисия.

"Знаете, че влизането в Банковия съюз е нещо извънредно значимо и предпочитано, както и чакалнята на Еврозоната. От 2 седмици интензивно работим и с еврокомисаря Маргрете Вестагер. Всички условия, които бяха сложени, след няколко диалога, тематиката с ЕЦБ беше затворена, по-късно преминахме към аукциона през вчерашния ден ", добави той.

"Много е значимо да се подчертае, че по-късно ще бъдат изкупени от банката на цели с лихви и няма да загуби по никакъв метод ББР и страната ", акцентира Борисов.

Министърът на финансите Владислав Горанов означи, че присъединяване на ББР в нарастването на капитала на ПИБ ще се извърши при пазарни условия и до 70 на 100 от общия размер на записаните и заплатени акции.

Борисов приказва с Вестегер за напредъка към еврозоната

На днешното съвещание стана ясно, че

кабинетът одобри Проекта на протоколно решение за подхванати от "Българска банка за развиване " АД дейности по придобиване на акции от нарастването на капитала на "Първа капиталова банка " АД.

"Българската банка за развиване " ще придобие 70% от скъпите бумаги, които "Първа капиталова банка " пусна, с цел да усили своя капитал, или 140 млн. лева от общо 200 млн. лв.. Има и частен вложител, който за момента не е прочут. Той ще придобие останала част.

"Изпълнителният заместник-председател на Европейска комисия Маргрете Вестегер ни поздрави за всичко, което сме се договорили и с Европейската централна банка, и със Световната банка. Целта ни е юли месец този развой да приключи и българите да спрат да се плашат, че някой ще им банкрутира банките. С големи старания съумяваме да върнем милиарди назад. Затова се постанова през днешния ден да приемем една точка - тя е отчет за дейности по придобиване на акции от нарастването на капитала на „ Първа капиталова банка “ АД. Това беше последното условие, с цел да е цялостна сигурността на тази банка ", изясни Бойко Борисов.

"Знаете, че през юли 2018 година българското държавно управление и Българска народна банка изявиха предпочитание за присъединение към Европейския банков съюз. Изпълниха се много условия и промени за това. Последното, което остана, е осъществяването на проекта за обезпечаването на спомагателен капитал и буфери от страна на "Първа капиталова банка " АД ", с цел да получим позитивно мнение на ЕЦБ ", разгласи финансовият министър Владислав Горанов.

Извършена е оценка на шест банки, изработен е и стрес тест. Четири банки са минали сполучливо през отрицателните сюжети на теста.

Агенция "Фокус " напомня:

Преди няколко дни завърши търгът за правата върху пакета акции на ПИБ, който не пробуди инвеститорски интерес. В последния миг правата бяха изкупени, като по-късно в телевизионно изявление министърът на стопанската система Емил Караниколов удостовери догатките, че това е била страната. Той означи, че има и частен вложител. По-рано през днешния ден вицепремиерът Томислав Дончев не отговори какъв брой % е делът, който страната е придобила. Капитализацията на Първа капиталова банка беше последното изискване пред страната ни за влизането в ERM II, а след това в Еврозоната, което е и измежду целите на ръководещите.

 Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза  Източник: Бойко Борисов .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
1 коментар  1 Заплатите на военните може да бъдат увеличени с 10%  1 Разграничават използването на чадър и шезлонг от други плажни услуги  1 Пуснаха в обращение новата банкнота от 10 лв.  1 Топлофикация връща близо 31 млн. лева на клиентите си --> Пaрите ни  Заплатите на военните може да бъдат увеличени с 10% Заплатите на военните може да бъдат увеличени с 10%  Разграничават използването на чадър и шезлонг от други плажни услуги Разграничават използването на чадър и шезлонг от други плажни услуги  Пуснаха в обращение новата банкнота от 10 лв. Пуснаха в обращение новата банкнота от 10 лв.  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 --> Не пропускай  93 нови случая на ковид у нас, тревожна е и обстановката по света - България | Vesti.bg 93 нови случая на ковид у нас, тревожна е и обстановката по света - България | Vesti.bg  Рекорден брой нови случаи на COVID-19 за денонощие Рекорден брой нови случаи на COVID-19 за денонощие  <br> " />
" Руските невидими армии " - кои са те?
 3-годишно момче умря седмица след настаняване в приемно семейство 3-годишно момче умря седмица след настаняване в приемно семейство Последни  Борисов: Движим се по ръба, риск има, само че повече няма да затваряме нищо Борисов: Движим се по ръба, риск има, само че повече няма да...  Бойко Борисов Спазили сме всички критерии за влизането в ERM II  Шефът на Агенция Шефът на Агенция " Митници " е инфектиран с ковид  Спецакция във Врачанско, разрушиха две наркооранжерии Спецакция във Врачанско, разрушиха две наркооранжерии  Опасни слънчеви очила на пазара, инспекции Опасни слънчеви очила на пазара, инспекции  Учени: Яйцеклетката сама избира идеалния мъж Учени: Яйцеклетката сама избира идеалния мъж  Кравата Пенка може да остане без дом Кравата Пенка може да остане без дом  <p>Къде в <strong>България</strong> да се <strong>отбием</strong> това <strong>лято</strong></p> Къде в България да се отбием това лято  Нападение в Силистренско, кой и за какво преби трима младежи Нападение в Силистренско, кой и за какво преби трима младежи  " Туитър " блокира хиляди сметки от Китай, Русия и Турция  Епидемия по време на пандемия: Жертва на домашно принуждение и безработна Епидемия по време на пандемия: Жертва на домашно...  Проф. Иво Петров: Екстремните ограничения не трябва да бъдат връщани Проф. Иво Петров: Екстремните ограничения не трябва да бъдат...  Притеснение и стерилизация след случай на COVID-19 в къмпинг у нас Притеснение и стерилизация след случай на COVID-19 в...  Нови правила по границите, по кое време ще ни връщат и ще ни лишават ли книжките Нови правила по границите, по кое време ще ни връщат и ще ни...  Джоан Роулинг Бившият на Дж. Роулинг: Плясках я, не съм я бил  Проф. Рачев сподели докога ще продължи динамичното време Проф. Рачев сподели докога ще продължи динамичното време  Опасна обстановка: Мъж вози дете на скутер на Околовръстното Опасна обстановка: Мъж вози дете на скутер на...  Мъж пропадна в шахта, капакът бил спукан Мъж пропадна в шахта, капакът бил спукан  Организация на обединените нации: Да спрем употребата на деца Организация на обединените нации: Да спрем употребата на деца  Sony PlayStation 5 Sony PlayStation 5 е ориентирана към бъдещето Всичко от през днешния ден Виц на деня Грипна почивка. Няма кой да гледа детето. Връчват го на татко му и като чува, че ще върви с тате на работа, момченцето блества като… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Евтим Евтимов: „ Звездите са звезди, тъй като са високо “  Отново растеж на инфектираните с ковид в България Отново растеж на инфектираните с ковид в България  Цветомир Найденов разкри депутата зад монопола на Божков  Гърция е подготвена на военни дейности против Турция Гърция е подготвена на военни дейности против Турция  Защо Индия и Китай струпват войска на границата си Защо Индия и Китай струпват войска на границата си  " Това е най-тежката рецесия от Втората международна война насам " Водещи вести  Борисов: Движим се по ръба, риск има, само че повече няма да затваряме нищо Борисов: Движим се по ръба, риск има, само че повече няма да затваряме нищо  93 нови случая на ковид у нас, тревожна е и обстановката по света 93 нови случая на ковид у нас, тревожна е и обстановката по света  Шефът на Агенция Шефът на Агенция " Митници " е инфектиран с ковид  Проф. Иво Петров: Екстремните ограничения не трябва да бъдат връщани Проф. Иво Петров: Екстремните ограничения не трябва да бъдат връщани  <p>Къде в <strong>България</strong> да се <strong>отбием</strong> това <strong>лято</strong></p> Величествени върхове, пещери, водопади - къде в България да се отбием това лято  Учени: Яйцеклетката сама избира идеалния мъж Учени: Яйцеклетката сама избира идеалния мъж  Ретрограден Меркурий в Рак – среща с страсти от предишното Ретрограден Меркурий в Рак – среща с страсти от миналото
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР