България би трябвало да иска компенсации заради временното влизане в

...
България би трябвало да иска компенсации заради временното влизане в
Коментари Харесай

Калфин: България би трябвало да иска компенсации заради СЕТА

България би трябвало да желае обезщетения поради краткотрайното влизане в действие на СЕТА, съглашението за свободна търговия с Канада. Това съобщи в предаването „ Неделя 150 “ някогашният външен министър Ивайло Калфин .
Това съглашение влиза в действие без да бъде утвърдено от националните парламенти, то влиза в действие краткотрайно. /…/ Самото съглашение е преференциално фактически за страните, които чакат забележителен експорт към Канада. За страни като България аз не виждам безусловно никаква изгода и по принцип тогава, когато се договарят сходни съглашение от Европейския съюз, защото ние като страна-членка нямаме право на лична външнотърговска политика, би трябвало да се желае някакъв тип отплата за страни като България, защото отварянето на пазарите на процедура нас ще ни засегне негативно най-вероятно, най-малкото заради това, че се понижават приходите в европейския бюджет и би трябвало да се усилят вноските.

Евентуална опция за противопоставяне на неподходящо отражение на СЕТА върху българската стопанска система е Народното събрание да блокира съглашението.

Това обезсмисля влизането му авансово в действие. Това внушава някаква убеденост, че националните парламенти ще го одобрят. Подобно съглашение е много противоречиво в много страни.

Нито Северна Корея, нито Съединени американски щати имат интерес от започване на война, безапелационен е Калфин и добави: Свидетели сме на увеличение на напрежението, което се показва основно вербално. /…/ Най-доброто решение там и страната с най-силно въздействие е Китай. Ако има задоволително мощна воля в Съвета за сигурност и Китай фактически наложи ефикасни наказания върху Северна Корея, то това ще има резултат.

Има потребност огромните страни в Европейски Съюз да не се затварят във вътрешните си проблеми, а фактически да водят европейските процеси, сподели още Ивайло Калфин. 

Това, което чакам след изборите в Германия, е напред да излезе френският президент, който сложи един доста упорит проект за промени в еврозоната. Мисля, че той ще бъде водещият, а Германия ще поддържа. Тук България би трябвало да взе участие извънредно ловко и деликатно. 

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР