България беше първата държава от Европейския съюз, която откликна на

...
България беше първата държава от Европейския съюз, която откликна на
Коментари Харесай

Посланикът ни в Турция: В Искендерун все още има изчезнал наш сънародник

България беше първата страна от Европейския съюз, която откликна на апела за оказване на незабавна помощ за избавяне от трагичното земетресение в Турция, съобщи посланикът на България в Турция Ангел Чолаков пред български публицисти в град Адана, Южна Турция.

Той уточни, че в късния следобяд (вчера) са пристигнали два самолета Спартан с 15 души от спешната дирекция към Столична община, екип от четирима лекари от Военно-медицинска академия, две коли за спешна помощ с висока проходимост, а в 2:30 вечерта са пристигнали още два самолета Спартан със спасители и кучета.
Посланик Чолаков сподели, че сега Адана е един от градовете (в Южна Турция - бел ред.) с минимум опустошения, като в обитаемото място има единайсет разрушени здания, жертвите са към 60, а ранените са към 850.

Първите екипи – общо 19 души, мигновено след идването си отпътуваха за обектите, сега се работи на два обекта в региона на Адана. Най-големите опустошения са в Пазарджък, Кахраманмараш и Газиантеп, посочи Чолаков.

В Искендерун към момента има безследно липсващ съотечественик, като избавителните работи не престават и към момента с него не е открита връзка. Той е български жител с двойно поданство, сподели посланикът, като добави, че към този миг няма информация за други потърпевши български жители.

Той уточни, че атмосферата в Турция през вчерашния ден е била трагична, като хората са уплашени и тъжни, само че в същото време имат цялостно доверие на управляващите си.

В Адана разрушенията са малцина, само че много съществени по своя размер, сподели дипломат Чолаков, като добави, че българските избавителни екипи са работили на два обекта и през днешния ден не престават.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР