България бе обвинена в опит за убийство на млад сирийски

...
България бе обвинена в опит за убийство на млад сирийски
Коментари Харесай

Световен скандал: Български полицаи разтреляли бежанец на границата с Турция

България бе упрекната в опит за ликвидиране на млад сирийски емигрант на границата. Това се случи, откакто се появи абсурден видеоклип, сниман на 3 октомври, на който се вижда по какъв начин се стреля по 19-годишен сириец на границата на страната с Турция, а патрон, пуснат от родни служители на реда, го улучва, твърди " Скай нюз ". Това са първите фрагменти, на които се вижда по какъв начин търсещ леговище е обстрелван с бойни патрони на граница на Европейски Съюз, разяснява медиата.

Видеото е част от взаимно следствие на водещи европейски медии - " Скай нюз ", " Таймс ", " Лайтхаус Рипортс ", " Лю монд ", ARD, Domani и RFE/RL Bulgaria.

Вижте скандалното видео:



На фрагменти, снимани на 3 октомври наоколо до оградата на българо-турската граница, се вижда по какъв начин 19-годишният Абдула Ел Рустум пада на земята, откакто патрон минава през ръката и се забива в гърдите му. Младежът твърди, че е бил прострелян от българските гранични чиновници, откакто са заловили групата му да влиза незаконно в страната и са я изтласкали назад към Турция.

" Появи се зелен автомобил с двама български чиновници в него. Той пристигна покрай нас и те започнаха да стрелят във въздуха. Стреляха два пъти във въздуха, а по-късно започнаха да стрелят напряко пред нас на земята ", споделя бежанецът.

" Ние не се уплашихме и продължихме да твърдим, че това е неприемливо. " Защо направихте това? ", попитахме ние. След тези думи ме удариха, и ме простреляха ", твърди той. " Начинът, по който стреляха по мен, беше пряк и имаше за цел да ме убие ", прибавя той. 

Ел Рустум върди, че е избухнал спор, откакто граничните чиновници претърсили дамите в групата по „ полов “ метод.

На фрагменти от мобилен телефон се вижда по какъв начин групата търсещи леговище хвърля камъни по граничната ограда от турска страна и псува. След това напрежението нараства и ненадейно в гората отеква мощен тропот.

Не се вижда ясно кой е стрелецът, само че се знае, че с изключение на бежанците, на място са били и българските гранични сили. Като част от следствието, кадрите са изпратени за разбор на Стивън Бек, който е аудио криминалист.

Той проучва вълновата форма и призрака на файла и откри, че те подхождат на изстрел от дуло на малко огнестрелно оръжие, изстреляно по посока на записващия човек.

На видеото снимащият е с лице към българската граница. Кадри, предоставени от българското вътрешно министерство, демонстрират вреди, които съгласно тях са нанесени от хвърлените от бежанците камъни.

Според известието от камък е потърпевш граничен служител на реда от ГПУ Средец.

Българското държавно управление отхвърля обвиняванията, и декларира, че съблюдава интернационалните и вътрешните закони, и прибавя, че експанзията против гранични чиновници се усилва.

" Българските сили за сигурност, благодарение на Frontex, са на предна линия всеки ден, с цел да пазят всички европейски жители ", обявиха от вътрешното министерство.

Но обвиняванията са притеснителни - закани, принуждение и заплашване, които рутинно се ползват на границата на Европа.

Екип на английската медия пропътува целия път до мястото, на което е бил разстрелян Ел Рустум. Целта на пътуването им е била да намерят хора, преминаващи към България.

Не след дълго видели признаци на търсещи леговище в придвижване.

" Намерихме части земя, осеяни с бутилки, енергийни питиета, облекла и някои сирийски закуски, спонтанни места за отмора преди дългото пътешестване през гъстите гори пред нас. Попаднахме на ужасена група сирийци, които ни споделиха, че се надяват на ново бъдеще в Европа, до момента в който бягат от войната вкъщи ", описват от екипа на Sky News.

След като спечелили доверието им, те разказали своите истории.

15-годишен посочил белези в профил и по главата си, които съгласно него е получил от побой от българските управляващи при несполучливо прекосяване. Това бил осмият му опит. 

" Веднъж прекрачихме оградата и българската полиция ни арестува и стартира да ни удря. Пуснаха ни кучета и по-късно ни върнаха голи, единствено по къси панталони “, разказал той. 

Той твърди, че е видял някой, прострелян в крайници от българските управляващи преди две седмици, откакто се е опитал да избяга. Други в групата разказали за редовно принуждение.

" Настаниха ни в една барака и ни съблякоха. След това ни оставиха с куче. Това е по-добре от гибелта. Това е по-добре от гибелта “, споделя мъж на име Кенан. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР