Българите зад граница с изтекли документи няма да могат да

...
Българите зад граница с изтекли документи няма да могат да
Коментари Харесай

Българите в чужбина с изтекли документи няма да могат да гласуват на изборите

Българите зад граница с изтекли документи няма да могат да гласоподават на идните на 2 октомври след отпадането на изключителната епидемиологична конюнктура, за разлика от предходния път през ноември предходната година, когато поради пандемията това беше допустимо.

Това разясни на брифинг Иван Кондов, ръководител на работна група " Избори " към Министерство на външните работи. До момента са подадени малко над 50 000 заявки за гласоподаване в чужбина, или с 5 000 по-малко от предходния избор. Очаква се обаче да бъдат дописани под линия 150 000 български жители, които да упражнят правото си на глас.

На предходните избори в чужбина са дали своят вот над 230 000 души, при подадени 55 хиляди заявки, припомниха от външното ми ведомство.Малко над 740 ще са изборните секции зад граница, ситуирани в 62 страни. Най-много ще са те в Турция (165) и в Обединеното кралство (117).

Очакват се разрешенията за Германия, Италия, Канада и Австрия. В чужбина ще се гласоподава с 525 машини в 290 секции, като в множеството от тях ще има по 2 машини, съобщи Иван Кондов. По думите му това са със 100 машини повече от предходните избори. Предстои да бъдат назначени над 4000 членове на секционни изборни комисии.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР