Българите зад граница дават надежда и ни зареждат с оптимизъм,

...
Българите зад граница дават надежда и ни зареждат с оптимизъм,
Коментари Харесай

Президентът Радев: Българите зад граница доказват, че независимо колко са далеч от Родината, могат да бъдат задружни

Българите зад граница дават вяра и ни зареждат с оптимизъм, тъй като потвърждават, че без значение какъв брой са надалеч от Родината, могат да бъдат задружни и дружно да реализират доста.

С тези думи президентът се обърна към наши сънародници в Република Южна Африка. Поканен от Сдружението на българите в РЮА, президентът участва в Мидранд на освещаването на първия български православен храм в страната „ Св. Иван Рилски “.

Църковно-религиозната работа беше отслужена от Старозагорския митрополит Киприан и архиепископа на Претория и Йоханесбург Дамаскин, оповестяват от прессекретариата на президента.

„ Уверен съм, че това свято място ще бъде все по-силен нравствен и привлекателен център за всички българи от района “, сподели президентът пред събралите се на тържественото събитие посетители, измежду които министърът на спорта, изкуствата и културата на РЮА, представители на държавни институции и на българската общественост.

Държавният глава подари два настолни свещника на отец Йонко Иванов, който към този момент 13 години е нравствен лидер на българите в РЮА. В словото си президентът изрече признателност на българската общественост в РЮА, на Сдружението на българите в РЮА, за напъните им за набиране на средства и за самоотвержения и дълготраен труд по построяването на храма. Вашият персонален триумф тук е триумф и за България, сподели още. Той открои и  подкрепата на българската страна за построяването на храма, в лицето на няколко държавни управления.

„ На хиляди километри от България, нашите сънародници в РЮА не престават да пазят българската просвета, дух и обичаи, възпитават децата ни в любов към България и към българския език “, сподели още президентът Радев, който посети и българското неделно учебно заведение „ Слънчо “.



Над 30 деца се образоват в него и в открития през 2018 година филиал в Кейптаун. Държавният глава подари на българското учебно заведение националния байрак и подари книги.

Президентът Радев акцентира още, че въпреки политическите турбуленции, България се развива и върви напред. Това се вижда освен по икономическите индикатори и статистиката, само че и по решимостта на нашия народ да си слага високи цели, да търси смяната и да взима смели решения.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР