Българите за пореден път са изправени пред избори на 2-и

...
Българите за пореден път са изправени пред избори на 2-и
Коментари Харесай

Референдуми за политическа употреба

Българите за следващ път са изправени пред избори на 2-и април, като този път те са съществено подгряни с тематиката за известния избор. Събират се подписи за осъществяване на два референдума - за опазване на българския лев и за смяна на конституцията и определяне на президентска република. Прави усещане обаче, че самодейностите са на политически партии - “Има подобен народ ” и “Възраждане ”. Доцент Наталия Киселова разяснява в студиото на Дарик радио, че задачата на двете обединения е по-скоро да получат по-голяма поддръжка за предварителния избор, в сравнение с да съберат нужните подписи за референдумите.

Г-жа Киселова изясни, че предложение за осъществяване на референдум до Народното събрание може да бъде направено от не по-малко от една пета от народните представители. Тъй като двете партии не могат да съберат сходна поддръжка, те са задължени да създадат предприемчив комитет, който да включва жители с изборни права. За да влезе за разискване в Народното събрание, комитетът би трябвало да е събрал не по-малко от 200 000 годни подписа.

Тя разяснява, че сега всички български жители се чудят къде е казусът и за какво към момента няма държавно управление.

“Проблемът е в парламентарно показаните партии ”, съобщи Киселова.

В края на диалога беше разискван и методът на гласоподаване в идните избори. Това ще е първия избор след измененията в Изборния кодекс. Според Киселова би трябвало оптимално рано да има подготовка на членовете на секционните комисии и разяснителна акция за жителите.

Тя приключи, подчертавяйки, че изборната интензивност става рисково ниска и в един миг ще възникне въпросът “Колко законен е този парламент? ”


Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР