Българите в Западните покрайнини искат държавата да е по-активна в

...
Българите в Западните покрайнини искат държавата да е по-активна в
Коментари Харесай

Петър Витанов се срещна с българите в Цариброд и Босилеград

Българите в Западните околности желаят страната да е по-активна в отбраната на малцинствените ползи, да насърчи вложенията в региона, да обърне внимание на екологичните проблеми до границата, да е по-гъвкава в решаването на разнообразни проблеми в изискванията на Ковид-19. Тези тематики бяха сложени от нашите сънародници в Цариброд и Босилеград по време на срещите им с Петър Витанов, който е началник на делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.

Витанов започва поредност от визити и полемики с българската общественост в чужбина.

В Цариброд и Босилеград се сложиха разнообразни въпроси, свързани с проблемите в областта на образованието, информацията, вероизповеданията. Също по този начин бяха наранени екологичните проблеми, както и извънредно неприятното икономическо състояние на общините.

„ Тревогите на хората от Босилеград са свързани с мината над града и подозренията, че тя замърсява река Драговищица, която се влива и в Струма. Те желаят помощ, в това число от българските институции, с цел да схванат дали в реката има наличие на рискови метали или не е нечиста, както настояват вложителите.



Тази тематика е извънредно значима освен за нашите сънародници там, само че и тук – на територията на България. Защото рискуваме замърсяване на питейната вода и земята “, сподели Петър Витанов, който е член на Комисията по околна среда, публично здраве и сигурност на храните в Екологичен потенциал. Той се ангажира да инициира инспекция.

Сънародниците ни от Западните околности дадоха образец с други прилежащи страни, като Хърватия и Унгария, които отделят огромно внимание на малцинствата си. Поставени бяха въпросите за наложителните PCR-тестове за влизане в страната, без значение от обстоятелството, дали хората си имунизиран, което прави пътуването до България мъчно и скъпо.



Българите в Цариброд обърнаха внимание на компликации с издаването и признаването на документи на български език, с тежките процедури за приемане на поданство и с кандидатстването в българските университети.

Българите в Западните околности съхраняват своите монументи и църкви.

Само на 5 километра от Босилеград е живописното село Извор, в миналото образован център на българите в Краище, в което в този момент има единствено петима поданици. Българската памет пазят килийното учебно заведение и манастира. Хората от Босилеград си пожелаха някой политик да съблюдава обещанието си за възстановяване на килийното учебно заведение, както и сръбските управляващи да не бавят процедурите. Поискаха и свещенодействие на български.

Петър Витанов посети и българския културен център и реставрираната черква на село Звонци, с която локалните хора се гордеят.

„ Впечатлен съм от обстоятелството, че в Западните околности има българи, които обичат България даже повече от нас. Като евродепутат се наемам да слага на институционално равнище част от проблемите, които могат да бъдат решени. Обещах, че ще се върна, с цел да се срещнем още веднъж и да опиша какво вършим ние, българските политици, за тях – пазителите на българския дух “, сподели Петър Витанов.
За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР