Българите в Молдова отправиха призив до президентите на България и

...
Българите в Молдова отправиха призив до президентите на България и
Коментари Харесай

Българите в Молдова с протест срещу закриването на Тараклийския университет

Българите в Молдова насочиха апел до президентите на България и Молдова Румен Радев и Мая Санду за Тараклийския университет. 

На 6 юли в Тараклийския държавен университет " Григорий Цамблак " се организира изключително общо заседание на българите в Молдова по отношение на едностранното решение на Министерството на образованието и проучванията на Република Молдова за усвояване на българския университет в Тараклия, Молдова, който се финансира с помощи от Република България.

О Б Р Ъ Щ Е Н И Е НА  ИЗВЪНРЕДНОТО  СЪБРАНИЕ  НА БЪЛГАРИТЕ НА  РЕПУБЛИКА МОЛДОВА

Както ни стана известно, българската страна не е била осведомена за идната метаморфоза на Тараклийския университет. Съгласно член 10 на това споразумение, то може да бъде денонсирано при взаимно единодушие, обаче и това не е било направено, от което следва, че документът има юридическа мощ.

Обръщаме внимание и върху обстоятелството, че същият член планува, че при положение на денонсиране от едната страна на документа, договорът приключва своята мощ едвам след завършването на образованието от студентите, които към този момент са почнали образованието си.

По този метод, дори в случай че молдовската страна денонсира споразумението, то все пак не може да бъде скъсано неотложно. Ще е належащо да се дочака края на образованието на студентите.

Във връзка с гореизложеното, считаме, че Министерството на образованието и проучванията е надвишило своите компетенции при вземането на решението в едностранен порядък, засягащо Тараклийския държавен университет „ Гр. Цамблак “.

Тук също по този начин би трябвало да  отбележим, че  Университетът в Тараклия годишно получава 300 хиляди лв. /150 хиляди евро/ като помощ от Правителството на Република България, като тази година от Народното събрание на страната е взето решение за спомагателна помощ в размер на 500 хиляди евро. При разпродажба на университета тези средства най-вероятно няма да бъдат изпратени на университета, макар че са  нужни  за по-нататъшната му рационализация.

 Предизвиква оскърбление и фактът, че от 2019 година почналите договаряния сред двамата президенти, двете министерства на образованието и държавните управления на Република Молдова и Република България за смяна на статута на Тараклийския държавен университет „ Григорий Цамблак “ като филиал на Русенския университет „ Ангел Кънчев “ по този начин не дадоха позитивен резултат. В същото време на нас ни е известно, че България е подготвена да поеме върху себе си цялостното финансово обезпечаване на университета, което, съгласно нас, е един от разновидностите за продължение на неговата активност.

Ние, участниците в Извънредното заседание на българите в Република Молдова,  обръщаме изключително внимание на обстоятелството, че за целия интервал от своето битие /започвайки от 2004 г./ на университета му си отдаде да се трансформира в ковачница на фрагменти за българската общественост в Републиката. За своята 18-годишна история университетът е подготвил над 1000 експерти по българска история, просвета и език. В момента точно в даденото образователно заведение студентите от Тараклийски и от прилежащите региони получават обучение в региона на родния език и просвета.

Освен това, за времето на съществуването си това образователно заведение стана един от значимите центрове за проучвания в региона на българистиката и молдовско-българските връзки. Всичко това приказва за даденото образователно заведение и като състоял се научно-изследователски център, нещо, което планува и идната промяна на образованието.

Във връзка с гореизложеното молим:

1. На нивото на междудържавните договаряния сред Република Молдова и Република България да се реши въпросът за статута на Тараклийския университет: в качеството на филиал на Университета „ Ангел Кънчев “ /Русе, България/ или в качеството му на независим университет в границите на законодателното поле на Република Молдова, само че с цялостно финансиране от страна на Република България.

2. Молим Правителството на Република Молдова да разпореди на Министерството на образованието и проучванията на Република Молдова взимане на екстрени ограничения за акредитация на  образователни стратегии на ТДУ „ Гр.Цамблак “.

3. Да се даде опция на Тараклийския държавен университет да направи банкет на студенти за 2022-2023 образователна година, с цел да не се прекъсва образователният развой във ВУЗа.

Ние, участниците в Извънредното заседание на българите в Република Молдова молим настояванията и очакванията на българското етническо малцинство в Република Молдова да бъдат взети под внимание и да намерят изискуем, отговарящ отговор у представителите на съответните структури, в противоположен случай считаме да използваме правото си да се борим с всички легални, законни способи за запазване на Тараклийския държавен университет „ Гр. Цамблак “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР