Българите в Молдова искат по-близки връзки с България, българско гражданство,

...
Българите в Молдова искат по-близки връзки с България, българско гражданство,
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: Балканите са приоритет на ЕС, трябва да подкрепим съседите си в интеграцията

„ Българите в Молдова желаят по-близки връзки с България, българско поданство, както и доближаване на бизнеса. Когато отидох там, ни посрещнаха доста хора в работен ден, по обяд. Става дума за хора с български генезис. Благодарих на кмета на Тараклия за съдействието за разкриване на наше консулство. 19 наши компании ще посетят Молдова и имат интерес за бизнес връзки “. Това съобщи пред Българска национална телевизия вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

„ Много е значимо да подобрим инфраструктурата с Македония. 500 000 български жители посещават западната ни съседка. Езикът сред двете страни към този момент не е същият. Важно е договорът за съдействие сред страните ни да се ратифицира, както и да седнат историците, с цел да изчистят разликите сред страните ни. Агресивният език не ни донесе нищо положително. Интегрирането на Западните Балкани в Европа стартира да става дневен ред на Европейски Съюз. За пръв път един от петте целта на Европейската работа за външна политика са Балканите. Има да се извърви още път от някои от страните. Важно е да има ангажимент и вероятност за района. Ние сме минали по този път и знаем какъв брой е мъчно “, сподели още Захариева.

„ Нашето обръщение към Западните Балкани е, че ние не можем да изминем пътя вместо тях. Целта ни не би трябвало да е да се самоизтъкваме, а да си оказваме помощ. Именно за това постоянно министър председателят Бойко Борисов стартира диалозите си с този претекст. Хората схващат това, което се опитваме да създадем, тъй като стабилността в региона е значима за нас “, съобщи външният министър.

„ Странно е решението на Пучдемон да не се яви пред съда. Той има право да пътува в Белгия. Истината за Каталуния е, че се смениха единствено министри, само че администрацията си остава. Нека да забележим на изборите какво ще решат самите каталунци “, разяснява вицепремиерът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР