Българите успяха да компенсират отсъствието на част от чуждите клиенти,

...
Българите успяха да компенсират отсъствието на част от чуждите клиенти,
Коментари Харесай

Над 80% от купувачите на ваканционни имоти са българи

Българите съумяха да компенсират отсъствието на част от непознатите клиенти, като към този момент съставляват над 80% от купувачите на Черноморието. Високата интензивност на българските купувачи на ваканционния пазар през 2020-а продължава и през актуалната година. Това демонстрира отчетът на строително-инвестиционната компания Green Life Development & Resorts.

" Ограниченията за пътешестване поради ковид и неразбираемата икономическа конюнктура подтикнаха доста хора, които се колебаеха по отношение на покупката на втори дом, да подхващат дейности и да сключат договорка.

Цените остават постоянни

За разлика от градските парцели в страната, при които растежът в цените не стопира даже и през последната година, цените на ваканционните парцели поддържат постоянни равнища. На процедура, в случай че човек търси влагане на спестяванията си, то жилището на морето е по-изгоден вид по отношение на дребен апартамент в града.

" С по-малка инвестиция, клиентите получават освен втори дом, само че и качествена морска отмора в личен парцел ", разяснява Теофил Петров, изпълнителен шеф на Green Life Development.

По данни на компанията, налице са клиенти от Германия и Израел, които също подписват покупко-продажби, само че техният дял е доста по-малък. Руските купувачи към момента са в позиция на изчакване. Покупката на втори дом е прочувствено решение, което мъчно може да се вземе от разстояние. Собствениците на ваканционни парцели имат предпочитание да употребяват жилищата си, само че са лимитирани поради затрудненото пътешестване.

Какво се търси?

Българските купувачи най-често търсят парцели в затворени комплекси, предлагащи изцяло обслужване и поддръжка, показват от Green Life Development & Resorts. Клиентите държат на комфорта и функционалното систематизиране на парцела си, на заобикаляща среда в унисон с природата, желаят многообразие от услуги и улеснения. Склонни да платят малко повече за първокласен парцел, който има всички предпоставки и качества да поддържа цената си постоянна във времето. Лесното отдаване чартърен също е основен фактор за избора на купувачите.

" Покупката на втори дом на морето допуска по-малка обязаност по отношение на градските парцели. Ако клиентите решат, че желаят да пътуват повече и да почиват отвън страната, жилището няма да се трансформира в задължение, а в противен случай. Апартаментите на добра локация в комплекс с работеща хотелска част могат да се отдават чартърен, покривайки разноските за поддръжка. Дестинации като Созопол, към които българите имат сантиментално отношение, се радват на огромен интерес от туристи и са изключително подобаващи за сходни покупки ", сподели Екатерина Желяпова, търговски шеф Ваканционни парцели, Green Life Development.

Най-често бюджетите на клиентите в Созoпол за покупка на втори дом са сред 50 и 110 хиляди евро. Освен фамилии от огромните градове, измежду купувачите има и хора, които живеят и работят в чужбина. Техните претекстове за покупка са свързани с желанието за почивка в лично жилище, с безграничен достъп и обезпечена поддръжка. Основната група клиенти разчитат на лични средства за покупката, само че се усилва делът на хората, които употребяват банков заем за отчасти финансиране на договорката.

" Това е относително нова наклонност в този сегмент, която чакам да се затвърди поради преференциалните банкови условия. В множеството случаи клиентите разполагат с част от сумата и теглят заем за остатъка. Има и такива, които избират да запазят спестяванията си, възползвайки се от ниските лихви по ипотечните заеми. Това им дава повече успокоение и опция за предварително погасяване ", добавя Екатерина Желяпова.

По думите ѝ сериозен интерес има и към ваканционните къщи. Запитванията са най-вече от фамилии с по-високи приходи, които търсят повече усамотение и пространство. Ключово при тях е, че имат дребен % общи елементи, само че имат всички прерогативи на комплексите от затворен вид - следен достъп, необятен набор от услуги и обезпечена поддръжка.

В Поморие клиентите виждат парцели за краткосрочно прилагане през лятото, само че също и вероятност за непрекъснато престояване. Градът притегля хора на междинна възраст целогодишно, поради спокойствието и мекия климат. " И в Поморие, както и в Созопол, купувачите преглеждат предложения в разнообразни стадии - " на зелено ", в градеж или в приключен тип. Доверяват се на потвърдени и одобрени вложители без терзание, само че постоянно ревизират към този момент приключените планове ", разяснява Желяпова.

През 2021 година компанията Green Life Development & Resorts работи по няколко нови етапи с над 300 жилищни единици. Повечето от тях са в комплекса в Созопол и се чака да бъдат приключени в границите на месец юни тази година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР