Българите трябва да имат надежден достъп до лекарства. Това каза

...
Българите трябва да имат надежден достъп до лекарства. Това каза
Коментари Харесай

Радев след среща с фармацевтите: Ще помоля институциите да потърсят решение на вашите проблеми

Българите би трябвало да имат благонадежден достъп до медикаменти. Това сподели президентът Румен Радев след среща с представители на съсловната организация на магистър-фармацевтите в България.

Срещата е откакто през вчерашния ден фармацевтите изпратиха писмо до медиите, в което стана ясно, че Българският фармацевтичен съюз е завел групов иск против Народното събрание и против Министерския съвет поради дискриминационно отношение към тях от страната по времето на пандемията.

" Проблемите, изложени във вашето писмо изискват и смяна в нормативната база, изискват и разговор. Като президент не се меся в работата на изпълнителната власт и на НЗОК. Трябва да се търсят обаче такива законови решения, които да отговорят на вашите проблеми. Как да се търси решение на вашия проблем без законови промени - ще помоля институциите да потърсят решение, сподели президентът Радев.

Според фармацевтите отношението към тях е " меко казано враждебно ".

" Осъзнаваме, че държавното управление е служебно, само че това е интервал с остра Ковид рецесия и към този момент е потвърдено, че фармацевтите са най-достъпните здравни експерти. Направили сме нашите разбори и калкулации и в този момент е моментът дискриминационното отношение към нас да бъде променено ", споделиха представителите на съсловната организация.

Доказахте, че макар че държавното управление е служебно, сте кадърен да извършите промени. Ние виждаме във вас един сплотяващ фактор в условия на нарушен разговор. Признаваме водещата роля на лекарите, ние обаче сме тези, които имат експертизата по медикаментите. Затова желаеме поддръжка и за фармацевтите, които работят в откритите аптеки, са безапелационни от организацията.

По техните думи финансовата рамка на тази поддръжка е незначителна.

От 1 декември от 100 000 лв. до половин милион са нужни за подкрепяне на фармацевтите до края на годината. Сега е моментът да се заложи план за нова разпоредба от 1.1.2021, стана ясно от срещата.

Социалният министър Гълъб Донев съобщи: Това, което може да бъде направено бързо без законови промени, може да се случи в разговор сред всички институции. Недопустимо е в 21 век да има обитаеми места без фармацевтична грижа. Трябва да се търсят рационални решения в интерес на българските жители.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР