Българите трябва да бъдат вписани в Конституцията на Република Северна

...
Българите трябва да бъдат вписани в Конституцията на Република Северна
Коментари Харесай

Посланикът на САЩ в Скопие: Българите трябва да бъдат вписани в Конституцията на РСМ

" Българите би трябвало да бъдат вписани в Конституцията на Република Северна Македония (РСМ) ", това сподели посланикът на Съединени американски щати в югозападната ни съседка Анджела Агелър пред редакцията на американското радио " Свободна Европа " в Скопие.

" Дипломатът с тези думи отхвърли лансираната от премиера на балканската страна Християн Мицкоски концепция българите в страната му да не бъдат включени като обособена етническа  общественост в главния закон на РСМ ", означи медията.


" Това, че министър-председателят употребява конституционното име на родината си (РСМ) е похвално, само че не е задоволително ", добави посланикът.

" Властта в Скопие, без значение от партийната ѝ принадлежност, би трябвало да съблюдава и Договора за другарство, добросъседство и съдействие с България (подписан на 1 август от тогавашните министър председатели Бойко Борисов и Зоран Заев), и Преспанското съглашение (подписано от външните министри на Гърция - Никос Кадзиас и Македония - Никола Димитров на 17 юни 2018 г.) ", акцентира още Агелър.

" Двата документа са основни за присъединението на РСМ към Европейския съюз. Ето за какво техните разпореждания би трябвало да бъдат спазвани, а противоречивите въпроси - да се вземат решение в хода на градивен разговор ", добави посланикът на Вашингтон в Скопие.

Снимка: Посолството на Съединени американски щати в РСМ

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР