Българите смятат да отделят 25% от месечния си доход или

...
Българите смятат да отделят 25% от месечния си доход или
Коментари Харесай

Българите начело по разходи за Коледа и Нова година

 Българите считат да отделят 25% от месечния си приход или приблизително 269 евро на домакинство, с цел да подсигуряват празничния дух и въодушевление в домовете си по Коледа. Това сочат данните от тринадесетото издание на интернационалното изследване Коледен барометър на Ferratum Group. Участие в него са взели близо 20 000 респонденти от 11 европейски страни и Австралия на възраст 18-61 година, които са споделили по какъв начин международната пандемична рецесия се е отразила на тяхната трудова претовареност, привички в всекидневието, както и на проектите им за идните месеци.

Страната ни заема челното място по плануваните разноски за Коледа по отношение на разполагаемия месечен приход на семейството, следвани от румънците (24%), хърватите и австралийците (23%). Най-резервирани в празничните разходи остават холандците (11%) и финландците (12%), които от своя страна държат състезание като най-голям % разход за хранителни артикули.

Основният % от бюджета на интервюираните българи ще бъде изхарчен за хранителни артикули (24%), 18% за зимни облекла и обувки, 8% за игри и играчки, 8% за финансиране потребностите на децата и 6% за артикули за дома.

Най-важното за идните коледни празници за 69% от интервюираните е да прекарат време със фамилията и околните си и да се насладят пълноценно на Коледния дух (18%).

Като новогодишно благопожелание към самите себе си по-голямата част от респондентите желаят доста съкровени, нематериални и всемирен неща. Най-висок % от тях се надяват да бъдат здрави, а пандемията с COVID-19 да отмине по-бързо (22%); да прекарват повече време с обичаните си хора (16%); да имат опция да се радват на дребните, само че значими неща в живота (11%), както и да са по-активни и да спортуват повече (10%).

Проучването акцентира, че COVID-19 рецесията не се е отразила мощно отрицателно на трудовата претовареност и заплата на интервюираните: 70% от тях споделят, че няма смяна в изискванията на труд и възнаграждение, а единствено при 14% трудовото заплащане е било понижено. Въпреки това коронавирусът съществено се е отразил на метода на живот на над две трети от семействата: анулирали са всички свои пътувания за тази година, извънредно доста внимават какви разноски вършат и се стремят да ги понижат оптимално, страхувайки се от новата COVID-19 вълна. Една четвърт от семействата са отменили или забавили пътувания в чужбина, 19% са отсрочили ремонт в дома си, 15% - покупката на нова кола, а 10% - на нов дом.

Наред с това обаче, огромна част от респондентите споделят, че са преоткрили близостта със фамилията и приятелите в тези предизвикателни времена и са почнали да правят оценка и да се радват повече на дребните, само че значими неща в живота и са построили здравословни привички и нови занимания.

Относно покупателните планове на потребителите, проучването демонстрира обилни отлики спрямо миналогодишното издание на Коледния Барометър. Повече от половината интервюирани (57%) ще пренаредят целите си що се отнася до коледни покупки и ще похарчат по-малко средства за празниците спрямо предходната Коледа, 37% ще отделят средства, сходни на миналогодишните, и едвам 6% ще похарчат повече /за съпоставяне 21% през 2019.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР