Българите сме намалели с 1.85 милиона души от 1985-та до

...
Българите сме намалели с 1.85 милиона души от 1985-та до
Коментари Харесай

Ще се стреснат ли най-накрая политиците от тези цифри: Българите вече не бягат от родината, те просто умират

Българите сме намалели с 1.85 милиона души от 1985-та до 2016-та година, съгласно данни на Националния статистически институт. Какви са аргументите да изчезваме? Емиграцията на открито и негативният натурален приръст (т.е. повече умираме, в сравнение с раждаме). Според новия разбор на Институт „ Отворено общество “, направен по данни на Национален статистически институт, Евростат, Организация на обединените нации и статистика от преброяванията на популацията в България и приемащите страни, най-вече хора са емигрирали от България в чужбина в края на 80-те и през 90-те години.

Но след 2000-та година, наклонността се трансформира. Много по-голяма част от изгубването на нацията се дължи не толкоз на емиграция, колкото на негативния натурален приръст. Статистиците даже показват, че през последните 4 години близо 35 хиляди българи са се завърнали у нас от чужбина. Анализът показва, че влизането ни в Европейски Съюз също не е оказало основно въздействие за емиграцията – по-скоро българите на открито са легализирали престоя си, в сравнение с милиони други да са хукнали да бягат в Европейски Съюз. И макар обстоятелството, че темпът на емиграцията понижава през последното десетилетие, ние продължаваме да сме нацията с най-страшна демографска обстановка.

Нацията, която умира. Ние изчезваме не тъй като напущаме родината. Ако в миналото това е било повода, през днешния ден изчезваме безусловно. Физически. Умираме. А не раждаме. И, до момента в който анализаторите оптимистично се пробват да ни кажат, че скоро има възможност даже да имаме повече върнали се в България, в сравнение с напускащи я – обстоятелствата са едни. Скоро България може в действителност да я няма на картата. Генетичната.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР