Българите се гордеем с кухнята си, която е впечатлявала както

...
Българите се гордеем с кухнята си, която е впечатлявала както
Коментари Харесай

3 български салати - в Топ 10 на най-вкусните в света

Българите се гордеем с кухнята си, която е впечатлявала както кулинарни запалянковци, по този начин и критици от целия свят. От международния онлайн справочник за обичайната кухня Taste Atlas също са обръщали внимание на по този начин известните и присъщи за района ни баница и шарена сол.
 На кое място се подрежда българската кухня измежду 100-те най-хубави в света
На кое място се подрежда българската кухня измежду 100-те най-хубави в света

Коя позиция заемат някои родни артикули в класацията на кулинарния уебсайт Taste Atlas

През 2022 година кулинарният уебсайт направи шарената сол още по-известна световно, като ѝ отреди първото място в класацията за най-високо оценените миксове от подправки в света. След, не закъсня признанието и за родната. Тя бе избрана както за най-хубавото тестено произведение за 2022 година, по този начин и за най-хубавата закуска.

Миналата година пък в описите на Taste Atlas попадна бългapcĸaтa ĸaвъpмa. Тя се нapeди cpeд 100-тe нaй-дoбpи яхнии в Eвpoпa, въпреки да не се класира по този начин напред, както шарената сол и баницата миналата година.

Сега пък изданието слага на фокус родните салати. Тази категория несъмнено ни дава мотив за горделивост, защото цели три български салати попадат в Топ 10 на най-хубавите в света. Деветото място е отредено на снежанката, осмото - на овчарската, а седмото - на шопската.
 Снимка 666693

Първите пет позиции пък заемат италианската салата капрезе, гръцката салата, китайската " къс хуан гуа ", тунизийската мишуия и гръцката дакос.

Taste Atlas, който всяка година отличава най-хубавите кухни, ястия, градове за опитване на храна, хранителни артикули и съставки, е същинска енциклопедия (или по-скоро атлас, както се назовават самите те) за международни обичайни ястия. Сайтът събира достоверни предписания и заведения за хранене, рецензии на кулинарни критици и публикации за известни съставки и ястия. Освен това включва и интерактивна карта на света с обичайните храни за другите райони.

Основан през 2015 година от хърватския публицист и бизнесмен Матия Бабич, Taste Atlas е присъщ с това, че класациите са основани на рецензии и рекомендации от експерти в гастрономията и рецензии на критици, вместо на потребителски мнения.

На база на хиляди оценки на разнообразни ястия и хранителни артикули по света, кулинарният справочник е определил и стоте страни с най-хубава кухня. Ето и кои влизат в Топ 10 все още.

10. Перу

9. Испания

8. Франция

7. Мексико

6. Индонезия

5. Китай

4. Португалия

3. Гърция

2. Япония

1. Италия
 Най-добрите сирена в света съгласно Taste Atlas - италиански, френски и още нещо
Кои са най-хубавите сирена в света

За всеки усет по нещо

С обичайните ни кисело мляко, сирене, филе " Елена " и други, българската кухня заема 30-ото място в листата с най-хубавите кухни. В топ три на най-вкусните ястия от света пък влизат бразилската говежда пиканя, малайзийският самун роти канай и тайландският пад капао.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР