Българите са тези, които консумират най-малко риба. 6,7 килограма риба

...
Българите са тези, които консумират най-малко риба. 6,7 килограма риба
Коментари Харесай

Ядем над 6 кг риба годишно

Българите са тези, които употребяват минимум риба. 6,7 кг риба годишно употребява българският консуматор.

Това сподели заместник-министърът на земеделието Георги Събев на конференция в Българска телеграфна агенция на полемика на тематика: „ Качеството и сигурността на рибните артикули в България “. Дискусията е проведена от Сдружение „ За налична и качествена храна “ и Асоциацията на производителите на рибни артикули.

Събев изясни, че има и доста занимание рибовъдство, което не е обхванато от тази статистика за потреблението на риба годишно.

Не сме в действителност в дъното, само че имаме обичаи и качество на актуалното произвеждане на риба, разяснява зам.-министърът на земеделието.

Той чака търсенето и качеството на рибните артикули да пораства.

Проблеми с прясната риба на пазара няма, стана ясно още по време на конференцията.

Събев добави, че рибните артикули са участвали в диетата на хората и битува схващането, че риба се употребява главно край Черноморието и в градовете към река Дунав. Българинът обичайно употребява и оползотворявал по резистентен метод продуктите към неговата непосредственост и това, което дават езерата и реките, изясни той.

Андрей Делчев, ръководител на Сдружение „ За налична и качествена храна “ се надява сдружението да бъде посредник, който да заявява, че българските производители не вредят на здравето на хората.

Въпреки скокът на цените на стоките, рибата и качествената храна продължава да бъде налична.

Има потребност да се покаже на хората, че има качествени артикули и макар скокът на цените, те се подсигуряват, увери Делчев.

Д-р Галя Викьова, заместител изпълнителен шеф на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) добави, че организацията прави надзор на всяка една стъпка - от добива, преработката и съхранението на рибните артикули. БАБХ прави инспекции, одити на предприятията за рибно произвеждане и реализира надзор на база на оценка на риска на всички обекти, които преработват и съхраняват рибни артикули. Освен това се взимат проби и има надзор, увери Викьова. БАБХ работи в положителни връзки с Комисия за отбрана на потребителите и всички организации, отдадени на рибните артикули.
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР