Българите са с една от най-ниските финансови култури в ЕС

...
Българите са с една от най-ниските финансови култури в ЕС
Коментари Харесай

Ставате пенсионер богаташ с 200 лева вноска на месец

Българите са с една от най-ниските финансови култури в Европейски Съюз и това е водеща причина за по-ниско икономическо развиване.

Богати може да сте като пенсионер, в случай че започнете мъдро да инвестирате дребни суми на млади години.

Българските семейства губят до 300 милиона лв. годишно от ниската рентабилност на своите спестявания. Ако 60 % от парите се влагат в разнообразни фондове и акции, средногодишната облага може да доближи 10 %, пресмятат финансисти. Участието на фондовата борса може да обезпечи и по-висока пенсия, оповестява БНР.

Според Деян Василев от финансовия портал " Моите пари ", капиталовите фондове и акциите са подобаваща опция на вложенията в недвижими парцели. Със съдействието на капиталови медиатори с престиж, българите могат да реализират по-висока рентабилност и сигурност на своите спестявания, твърди Деян Василев.

" Българите би трябвало да могат да чакат рентабилност от 8-9 % годишно осреднено обаче. Една година може да е плюс 15, другата пазарът да е минус 5, само че в случай че ти стоиш 10 години в този пазар, цените на акциите, необятните показатели, порастват с 8, 9, 10 % приблизително годишно ", уточни специалистът.

Подобни дълготрайни вложения могат да подсигуряват и почтено пенсионно обезпечаване - споделя Деян Василев.

" Ако ти си в този момент на 25-30 години и имаш 30-35 години до пенсиониране, всеки месец влагаш пари в такива фондове - 100-200 лв., и тези пари приблизително изкарват по 8 % всяка година в продължение на 30 години, в един миг има доста добра капитализация, и аз за подобен вид скучно ръководство на парите приказвам, не толкоз коя в този момент акция ще скочи с 200 %. Това е рисково ", заключава той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР