Българите са платили двойно повече, за да могат да си

...
Българите са платили двойно повече, за да могат да си
Коментари Харесай

Двойно повече плащат хората да купят стаж за пенсия

Българите са платили двойно повече, с цел да могат да си купят стаж за пенсия. Това демонстрират данни на Националния застрахователен институт. През първите три месеца на тази година 270 души у нас са избрали да си купят до 5 години недостигащ застрахователен стаж, за което са платили 7,277 милиона лв.. За съпоставяне през първите три месеца на предходната година това са създали 324 души, като те са платили близо 3 милиона лв..

Данните демонстрират още, че се покачва общият брой месеци, които не доближават на хората да се пенсионират. Миналата година те са били близо 21 месеца приблизително, а през тази съвсем 25 месеца. Общо през предходната година 3840 индивида са си купили стаж за пенсия, а сумата която са платили, възлиза на 18,42 милиона лв..

Вноската за пазаруване на стаж е избрана в размер на 19,8% върху минималния застрахователен приход за самоосигуряващите се лица, избран със Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване към датата на внасянето на вноските. Този приход до 31.03.2021 година е бил 650 лева, а от 01.04.2022 година стана -  710. Сумата на осигурителните вноски за 1 месец “закупен ” застрахователен стаж до 31.03.2021 година в това число е 128,70 лева, а от 01.04.2022 година е 140,58 лева

Така от 1 април 2022 година година стаж коства към този момент 1686,96 лева, а цялостните 5 години - 8434,8 лева

С Кодекса за обществено обезпечаване (КСО) са планувани следните благоприятни условия за по този начин нареченото “закупуване ” на застрахователен стаж:

    за времето на образование за приключено висше или полувисше образование;

    за времето на докторантурата, несъмнено в нормативен акт за лицата, придобили просветителна и научна степен " лекар " ;

    до 5 години, недостигащ стаж за придобиване право на пенсия за застрахователен стаж и възраст по общия ред.

Хората би трябвало да знаят, че времето, за което са импортирани осигурителни вноски, се зачита за застрахователен стаж от трета категория, а “закупеният ” стаж може да се употребява единствено при пенсиониране.

Лицата внасят сумата на осигурителните вноски за своя сметка по банков път, “закупеният ” стаж се открива с уверение, което се издава от съответното териториално отделение на Националния застрахователен институт.
 istock istock
За застрахователен стаж на приключилите висше или полувисше обучение се зачита времето, за което са импортирани вноските, само че за не повече от периода на образование, очакван по образователния проект за приключената компетентност. Без значение е формата на образование - постоянна, задочна, вечерна или други Важното е това време да не се зачита за стаж на друго съображение – да вземем за пример лицето да е работило, да се зачита стаж като “неработеща ” майка/осиновителка и други

Намаляват инвалидните пенсии

Удостоверението се издава въз основа на документ за импортираните осигурителни вноски, тапия за приключено висше или полувисше обучение и документ, удостоверяващ периода на образованието, или документ за добита научна или просветителна степен " лекар ".

Възможността да заплатят осигурителни вноски до 5 години застрахователен стаж, недостигащ за придобиване право на пенсия по общия ред на член 68 от КСО, може да се употребява от лицата, навършили общата възраст за пенсиониране. От този ред не могат да се употребяват лица, които желаят да се пенсионират на по-ниска от общата възраст - да вземем за пример работилите при неподходящи условия на труд, които желаят да се пенсионират по реда на чл.69б КСО и други
 istock istock
Когато лицето е декларирало желанието си да “закупи ” застрахователен стаж по този ред, от съответното териториално отделение на Национален осигурителен институт се преценя тъкмо какъв брой време не доближава до окръгляне на нужния за пенсиониране застрахователен стаж (който през 2022 година е 36 години и 10 месеца за дамите и 39 години и 5 месеца за мъжете), като лицата биват осведомени за недостигащия застрахователен стаж, сумата на дължимите осигурителни вноски и реда за внасянето им.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР