Българите са ограничили най-много разходите си по време на кризата

...
Българите са ограничили най-много разходите си по време на кризата
Коментари Харесай

Евростат с много лоши данни за България и коронакризата

Българите са лимитирали най-вече разноските си по време на рецесията по отношение на останалите поданици на Европейски Съюз. В България оборотът в търговията на дребно през юли е със 17,5% по-малък от същия месец на 2019 година, оповестиха от Евростат.

В същото време общо за страните от Европейски Съюз спадът в продажбите от началото на пандемията към този момент е преодолян. След като през юни търговията на дребно в Европейски Съюз набъбна с 1,3% на годишна база, през юли също има растеж от 0,7%.

България е единствената страна от Европейски Съюз, в която спадът на оборота в търговията на дребно е двуцифрен за всички месеци от март до юли по отношение на същия интервал на предходната година. Явно освен ограничаващите благодаря против разпространяването на Covid-19 са довели до стесняване на разноските, защото сходни ограничения имаше в множеството страни от Европейски Съюз.

Българите се усещат несигурни какво ще бъде развиването на рецесията, и по тази причина избират да не харчат. А това непосредствено ще удари стопанската система на страната.

На второ място по спад в продажбите на дребно след нас е Малта с понижение от 8,1% на годишна база. А на трето място е Люксембург с -6,1%. В множеството страни от Европейски Съюз през юли има растеж на продажбите на дребно на годишна база. Най-голям е растежът в Ирландия (+9,1%), Литва (+6,8%) и Нидерландия (+6%).

В страните от Европейски Съюз през юли максимален е сривът в продажбата на облекла и обувки - с 25,8% на годишна база и с 8,7% по отношение на юни. Продажбите на електроника и мебели през юли са с 5,6% повече от същия месец на предходната година.

А при онлайн търговията има растеж от 19% на годишна база. Но след растежа през март, април и май на онлайн продажбите хората към този момент се връщат към обичайните магазини. През юни онлайн продажбите понижиха с 5,8% по отношение на предходния месец, а през юли този спад се задълбочава с още 6,7%. Оказва се, че откакто си стояха вкъщи хората се връщат към традициите и желаят да купуват от магазини, където могат да пипнат стоките.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР