Българите са най-склонни да си създават стереотипи на базата на

...
Българите са най-склонни да си създават стереотипи на базата на
Коментари Харесай

81% от българите считат, че жената трябва да е домакиня в къщи

Българите са най-склонни да си основават стандарти въз основата на пола, сочат данни на Евробарометър, събрани през юни 2017 година Според тях 12,4% от българите мислят стереотипно за връзките сред половете, което ни слага преди всичко в Европа. Веднага след нас се подреждат унгарците с 11,3% и литовците с 10,9%.
Най-малко склонни към основаване на стандарти са жителите на Швеция (3%), Дания (4,4%) и Холандия (4,6%). Страната ни е надалеч и от междинните стойности от 7.3% за Европейски Съюз, както и Англия.

България е на челни места и в други категории. От всички в Европейски Съюз, най-вече българите считат изрично, че най-важната роля на дамата е да се грижи за дома и фамилията (81%), а тази на мъжа – да изкарва пари (също 81%). Още по-голям % смятат, че дамите са по-склонни да взимат решения въз основата на своите страсти – 83%. По този симптом българите са на второ място, което разделят с Латвия, Чехия и Словакия. Първа е Унгария с 87%.

Също по този начин от всички в Европейски Съюз, минимум българите (62%) считат, че е задоволително мъжът да плаче.

Въпреки публикуваните стандарти обаче, огромна част от сънародниците ни са на мнение, че равенството на половете е реализирано. България е в челните позиции (на 4-о място) по индикаторите за тъждество на работното място и в политиката, със надлежно 67% и 64% от запитаните, които са изрично съгласни, че там страната ни няма проблем.
И по този индикатор сме надалеч от междинните за Европейски Съюз равнища, които са сред 48% и 51%.

Нареждаме се на второ място с 62% в графата за тъждество в лидерските позиции в компании и други организации. Средно за Европейски Съюз на такова мнение са 44% от жителите.

Що се отнася до цялостните настройки на съюза, от Европейската комисия показват, че, съгласно европейците, към момента не е реализирана равнопоставеност сред половете, макар че за 90% насърчаването му е значимо за обществото, стопанската система и за тях самите.

От Европейска комисия допълват още, че възнаграждението на дамите в съюза е приблизително с 16,3% по-ниско от това на мъжете, като тази разлика не е намаляла през последните години. Според Комисията това се дължи значително на обстоятелството, че дамите намират по-трудно работа, работят в по-ниско платени браншове, получават по-малко покачвания, прекъсват по-често кариерата си и правят повече неплатен труд.
Във връзка с този проблем Европейска комисия показа проект за деяние, който да спомогне за оправянето с разликата в заплащането на мъже и дами, който да е в действие през интервала 2018-2019 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР