Българите са на последно място в ЕС по разходи за

...
Българите са на последно място в ЕС по разходи за
Коментари Харесай

Харчим най-малко пари за книги

Българите са на последно място в Европейски Съюз по разноски за книги и вестници. Страната ни дели нежеланата позиция с Гърция, демонстрират данните на Евростат.

Те са формирани на база разноските на семействата за книги и вестници през 2016 година За такива европейските жители са похарчили над 90 милиарда евро (1.1% от разноските им). Средно на човек се падат по към 200 евро годишно. Най-много книги се купуват в Словакия, а минимум - в България и Гърция. В Словакия делът за книги е бил 2.1% от общите разноски. На второ място е Германия с 1.6%, а на трето - Полша (1.4%). В България и Гърция процентът е по 0.6. Преди нас са Чехия, Испания и Малта - по 0.7%.  

Европейците прекарват приблизително сред 2 и 13 минути дневно в четене, демонстрира европейската статистика. Средно 2 минути на човек дневно е времето във Франция, 5 - в Италия, Австрия и Румъния. Тук №1 е Естония с 13 минути, следват Финландия и Полша с по 12 мин. В Унгария те са 10.  

Най-голям е делът на запалените читатели, за които четенето е главно наслаждение и занятие, във Финландия и Полша. Най-малко буйни фенове на книгите има във Франция (2.6%), Румъния (6.2%), Австрия (7.2%) и Белгия (7.9%).
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР