Българите са едни мистични хора, така че Лука, който е

...
Българите са едни мистични хора, така че Лука, който е
Коментари Харесай

Джералдин Чаплин: Отдавна искам да посетя България

Българите са едни мистични хора, тъй че „ Лука ", който е един тайнствен филм, сигурно ще им хареса. Това сподели актрисата Джералдин Чаплин пред български медии във връзка присъединяване си като специфичен посетител в 27-ото издание на „ София филм фест ".

На кинофорума тя показва един от последните си филми - „ Лука ". Освен това Чаплин ще получи „ Наградата на София " на Столичната община.

„ Разбира се, че е чест за мен. Аз от дълго време желая да посетя България, само че в никакъв случай не съм имала тази опция, макар че имам много български другари ", уточни актрисата и добави, че още при започване на кариерата си е била режисирана от българина Петър Увалиев във кино лентата „ Stranger in the House " (1967).
Филмът „ Лука " (Белгия-Италия-Нидерландия-България-Армения), който ще бъде прожектиран през днешния ден в зала 1 на Националния замък на културата (НДК), е въодушевен от романа „ Татарската пустиня " на Дино Будзати. Главният воин Лука е млад боец, който жадува да се впусне в борба и попада в изолирана цитадела.

„ Има три съществени стълба за мен при писането и снимането на кино лентата. Първият е неизбежната глупост на обстановката, която е доста ясно осезаема и в книгата. На второ място е една доста дълбока и мистична страст, а на трето е екзистенциалната паника на тези мъже - чувството, че не знаеш какво е твоето място в света и че си пожертвал живота си за една идея, която в последна сметка не се основава на нищо ", разяснява режисьорът на кино лентата Джесика Удуърт.
В антиутопичния свят на „ Лука " Джералдин Чаплин, която е единствената жена във кино лентата, се въплъщава в ролята на Генерала. „ Ролята беше написана за мъж и аз споделих на Джесика, че ще се постарая да го изиграя. Така и не съумях да снижа гласа си задоволително, само че мисля, че героят в последна сметка наподобява като някакво влечуго ", сподели Чаплин. „ Не беше тъкмо хомоеротично, само че беше на ръба. Имаше доста красиви мъже, които правеха някои доста красиви неща ", добави тя.

Не избрах Джералдин поради нейния пол, ами поради самата нея, поради нейната човещина и невзискателност, това никога не е филм, който слага пола на напред във времето, сподели Удуърт.

В актьорския състав са още Йонас Смълдърс, Ян Беевут, Самвел Тадевосян, Джанго Шривънс, Брюно Жорис. В една от основните функции е и българският артист Валентин Ганев. Пред медиите в България Смълдърс описа, че, с цел да успее да се въплъти в основната роля на Лука, предизвикването е било да съобщи страстите на героя в тази антиутопична среда, в която липсва всякакво наличие на дами.

По продукцията работят още и българският художник-сценограф Сабина Христова и художникът по костюмите Ека Бичинашвили. Копродуцент от българска страна е „ Арт фест " (Мира Сталева, Стефан Китанов), а финансирането е обезпечено от Националния кино център.

Джералдин Чаплин е първата щерка на Чарлз Чаплин и Уна О`Нийл, и внучка на Нобеловия лауреат Юджийн О`Нийл. Тя взе участие във филмите „ Ментовка с лед " (1967), „ Ана и вълците " (1973), „ Елиса, живот мой " (1977), а „ Да отгледаш гарвани " (1976) е паметният филм, който й донася международна популярност.

Източник:DARIK

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР