Българите, работещи в чужбина, могат да кандидатстват за детски надбавки

...
Българите, работещи в чужбина, могат да кандидатстват за детски надбавки
Коментари Харесай

Емигрантите могат да взимат детски добавки от чужбина

Българите, работещи в чужбина, могат да аплайват за детски надбавки в страната, в която работят, даже в случай че детето им живее в България, обявиха адвокати. Това важи и за хора с краткотрайна или сезонна работа в чужбина. За парична помощ за развъждане на деца може да се кандидатства и след привършване на работа – откакто служащият се е прибрал в България.

За да може човек да се възползва от детските надбавки в избрана страна, би трябвало да е бил безупречен в заплащането на налозите си там. Сумата, която може да се получи, се разграничава в другите страни.

Според специалисти, към 204-235 евро на месец е компенсацията, което получават българи, работили или работещи в Германия, родители на деца под 18 години. Подобно обезщетение в Холандия възлиза на 55-79 евро, съгласно броя на децата. В Норвегия пък, компенсацията за родители на деца под 2 години е до 685 евро на месец, написа Труд.

Точната сума зависи доста от страната, в която работите, както и от доста други фактори – какво е работното ви време, каква е заплатата ви, какъв брой деца имате, на каква възраст са те и други

Освен парична помощ за развъждане на деца, работещите отвън България могат да потърсят парите си за необработен заплатен годишен отпуск, както и за надвзети налози – това са главните помощи, полагащи се по закон на всеки българин, който работи в чужбина легално. Документи за възобновяване на налози се подават след връщане в България, като може да се кандидатства за 4-5 години обратно.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР