Българите прекарват по-кратък период от живота си в добро здравословно

...
Българите прекарват по-кратък период от живота си в добро здравословно
Коментари Харесай

Проф. Вълчев: Българите прекарват по-кратък период от живота си в добро здраве в сравнение с граждани на други държави

Българите прекарват по-кратък интервал от живота си в положително здравословно положение спрямо жители на други страни, сочи последният разбор " Здравен барометър " - план управляван от декана на Юридическия факултет и някогашен министър на образованието професор Даниел Вълчев. Той показа плана си в студиото на Българска национална телевизия, като съобщи, че проучванията и резултатите ще бъдат обществени и ще могат да се употребяват от всички.

Според проф. Даниел Вълчев, макар че българите живеят относително дълго, през огромна част от живота си те одобряват разнообразни медикаменти. " В страните, където има релативно по-добри здравни детерминанти, хората живеят по-дълго, това се назовава " живот в здраве ". Това значи не какъв брой време живееш, а какъв брой време от живота си прекарваш пълноценно - да може да се обслужваш самичък, да не си на тежки медикаменти и така нататък Българите живеят не доста в здраве, само че някъде към 61-62 година започваме да взимаме по една шепа хапчета, в Швеция тази възраст е с 10 години напред ",обясни той.

Освен това професорът удостовери, че България води в отрицателните ранглисти по тютюнопушене и ниска физическа интензивност измежду европейските страни. Също по този начин българите са измежду най-големите потребители на алкохол и страната има извънредно ниски вложения в опазване на здравето.

Проф. Вълчев разяснява, че заплатите на медицинските сестри и акушерките в България са под междинната за страната. Той прикани за промени в системата, като акцентира потребността от по-голям акцент върху профилактиката, вместо на лекуването на към този момент развити болести.

" Нашата здравна система е очевидно насочена към това да диагностицира към този момент болни хора, системата е неприятно насочена. Профилактиката, която е главното нещо да не се стига до тежки болести, при нас е извънредно занижена ", посочи той.

Даниел Вълчеев разяснява и митингите на миньорите и сподели, че съгласно него " няма нищо пазарно в пазара на ток ", тъй като Европейски Съюз постанова спомагателни заплащания за въглеродните излъчвания, макар че, съгласно него, не е потвърдена ролята на индивида в изменението на климата въобще. Той даде образец с Гренландия, която, отново съгласно него, е наречена от викингите " Зелена земя " през 950 година, когато те са достигнали до острова, а в този момент никой не би нарекъл това място " Зелена земя ", което съгласно него потвърждава цикличността на измененията в климата.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР