Българите предпочитат да плащат с карта за своите покупки. Използването

...
Българите предпочитат да плащат с карта за своите покупки. Използването
Коментари Харесай

Кешът все по-нежелан за българите

Българите избират да заплащат с карта за своите покупки. Използването на пари в брой от ден на ден понижава.

Това демонстрира изследване на водещ картов оператор.

“Предколедният сезон си остава интервалът, в който се вършат най-вече онлайн покупки. Но по-голямата част от хората към този момент не свързват онлайн извършването на покупки единствено с избран интервал от годинатa. Това ни демонстрира, че онлайн извършването на покупки от ден на ден се трансформира в част от ежедневните покупки на българите и ние приветстваме това развиване на потребителското държание. За първи път от три години насам по-голям брой хора заплащат по електронен път, в сравнение с в брой. Българите демонстрират възходящо желание към електронните разплащания и чакаме тази наклонност да се задържи “, сподели Красимира Райчева, управител на Visa за България.

Проучването демонстрира няколко постоянни трендове без смяна за последната година – най-често българските консуматори избират да пазарят в интернет облекла и обувки (64%), техника (39%), почивки (42%) и книги (21%). Oт друга страна, изследването открива две категории, които означават незабравим растеж в разплащането онлайн – битови услуги (14% - с 3 процентни пункта повече от 2016 г.) и самолетни билети (22% - със 7 процентни пункта повече от 2016 г.).

Онлайн покупките се вършат най-често в български електронни магазини (42%), огромни интернационалните търговци (23%), други интернационалните онлайн магазини (18%) и уеб уеб сайтове за групово извършване на покупки (18%). Най-важните критерии за българските купувачи, когато вършат своите покупки онлайн, са безплатната доставка (67%), богатият избор на категории артикули (54%), съществуването на сертифицираща система (52%), вариантите за заплащане онлайн (36%) и опциите за закупуване на ваучери за понижение (30%).

Двадесет и шест % от българите заплащат с дебитна карта за своите онлайн покупки, демонстрира ново изследване по поръчка на Visa. В съпоставяне с 2016 година това е постоянен растеж от 8 процентни пункта, като българските консуматори не престават да припознават изгодите от електронните разплащания. Нещо повече, изследването отбелязва 3 процентни пункта спад в известността на разплащанията на място при доставка, което сега е желано от 38% от интервюираните (в съпоставяне с 41% за 2016 г.). Близо 20% от респондентите биха отказали покупка, в случай че търговецът не приема електронно разплащане.

Когато става дума за периодичност на електронни разплащания, 10% от българите пазарят онлайн няколко пъти седмично, което е устойчиво нарастване от 3 процентни пункта спрямо предходната година. Четиридесет и един % вършат онлайн покупки няколко пъти месечно, до момента в който 21% го вършат единствено един път месечно. Двадесет и шест % от българите избират да заплащат онлайн с дебитна карта, а 7% употребяват кредитна карта. Това, което потребителите правят оценка високо, са удобството (99%), пестенето на време (98%) и улеснението (98%) при онлайн разплащанията, както и че няма потребност от физическо наличие в комерсиалния обект (98%), опцията да се случва на всички места и когато и да е (98%) и лесното следене на персоналните финанси (89%).

През 2017 година онлайн разплащанията по няколко пъти в месеца са еднообразно известни измежду мъжете (42%) и дамите (41%). Българските мъже избират да пазарят онлайн техника (66%), почивки (43%) и облекла (31%), до момента в който дамите вършат покупки в интернет най-вече на облекло (57%), почивки (42%), самолетни билети (20%) и козметични артикули (20%).

Онлайн извършването на покупки се практикува от милиони Visa картодържатели всеки ден. Широката поддръжка от страна на търговците на дребно, банките и финансови институции, дружно с потребителския вкус за по-бързо, по-удобно и несъмнено извършване на покупки, е моторът зад този напредък в електронната търговия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР